Wie Weet Weet Wieke Het

 

Ditmaal stelt Wilca een belangrijke vraag. Want wat doe je als je merkt dat je schoonzoon losse handjes heeft? Hij slaat hun kids. Jouw kleinkinderen dus.

 

Vraag van Wilca uit Utrecht:

Mijn dochter heeft twee zoontjes van 8 en 6 en ik ben dol op ze. Maar haar man, niet mijn favoriete schoonzoon als ik eerlijk ben, heeft losse handen. Ze komen eens in de week langs en altijd vallen er klappen. Ik vind dat niet gewoon. Het verpest meteen de sfeer en ik zie dat de kinderen bang voor hem zijn. Ook als ik bij mijn dochter op bezoek ben, slaat mijn schoonzoon de jongens. Voor het per ongeluk omgooien van een glas limonade krijgen ze al een nare klap, waardoor de striemen op zo’n wangetje staan. Spreek ik mijn dochter erop aan, dan zegt ze: ‘het is zijn manier van opvoeden.’ Zegt een van de twee jongens iets wat vader niet aanstaat, dan zet hij ze buiten in de tuin, weer of geen weer. ‘Om af te koelen,’ wordt erbij gezegd. Voorafgegaan door een mep. Ik kan het niet meer aanzien, maar ik weet niet hoe ik ermee moet omgaan.  Ik kook van binnen als hij zo tekeer gaat.

 

 

Antwoord van Wieke:

Dat is nogal wat. Heb je je al eens afgevraagd of deze man je dochter ook slaat? Slaat je dochter haar zoontjes ook? Een volwassene die een kind slaat, laat zien dat er onmacht in het spel is. Je schrijft niet of je ooit iets tegen je schoonzoon hebt gezegd, maar ik kan me zo voorstellen dat hij daar gebeten op zou reageren. 

 

Je zou bij de eerstvolgende klap kunnen zeggen: ‘Wat jij thuis doet moet jij weten makker, maar in mijn huis ben ik de baas en hier wordt niemand geslagen’. Misschien staat hij op en loopt boos weg, maar dan hebben je dochter en de kinderen tenminste het signaal meegekregen dat oma slaan niet gewoon vindt en afkeurt.

 

Dat je een peuter in de nee-fase een tik op zijn pamper geeft, daar kan ik nog inkomen (heb ik ook weleens gedaan vroeger, al blijft het onmacht), maar een kind van zes is aanspreekbaar en je bedienen van de gemakkelijk uit te delen klap is zwak. En ook gemeen, want een kind kan zich niet verdedigen.

 

 

Als er echt elke dag wordt geslagen, dan is er iets grondig mis in het gezin

 

 

Met je dochter moet je een gesprek aangaan. Als er echt elke dag wordt geslagen, dan is er iets grondig mis in haar gezin. Misschien wil ze het (nog) niet zien. Is ook je dochter niet te overreden om iets aan de situatie te doen, dan zou een volgende stap kunnen zijn dat jij je eigen huisarts raadpleegt. Met doorlopend slaan kweek je angstige kinderen en wie weet is het je schoonzoon in zijn eigen jeugd ook overkomen, waardoor hij denkt dat het normaal is. ‘Ik stond erbij en ik keek ernaar’ is in een situatie zoals jij die hier schetst geen optie. Laat het er niet bij zitten!

 

 

Wieke Biesheuvel is columnist bij Libelle, schrijft boeken, woont in Zambia en helpt de plaatselijke bevolking met medewerking van haar vriendinnen hier aan waterputten.