Het is Vitamine D Dag!

 

Het is vandaag niet zomaar maandag, het wordt waarschijnlijk de mooiste 16 oktober ooit. En dit is wat dat ons gaat brengen…

 

 

Maandag. De eerste maandag van mijn nieuwe levensjaar. Dat vraagt om maatregelen. In de categorie Niet Aflatende Zelfverbetering (NAZ). Dus bracht ik zojuist mijn voornemen om voortaan iedere dag een kiwi te eten ten uitvoer. Ik twijfelde nog even of ik vanaf vandaag elke ochtend ga zwemmen om voor mijn 54e verjaardag zo fit als de bijna 80-jarige Jane Fonda te zijn, maar dat wordt morgen, want ik moet eerst dit stukje tikken. En dan kan ik net zo goed toch een klontje suiker in mijn thee doen. Het zijn onbenullige dagelijkse dingen, maar zo’n allereerste dag van de week is natuurlijk nogal bepalend voor het welslagen van de rest. Er hoeft maar iets tegen te zitten en je kunt het vergeten.

 

Maandag. En niet zomaar een maandag. Het zou potverdrie weleens de Aller Mooiste Maandag 16 Oktober Aller Tijden kunnen worden! Met hoofdletters ja. Met temperaturen die een tropenrooster rechtvaardigen, als ik de media mag geloven. Een maandag waar we hoge verwachtingen over mogen hebben.

 

Zo lees ik net in de krant dat vandaag gaat voelen als verliefdheid, volgens internationaal stressexpert Luc Swinnen, omdat iedereen extra zuurstof krijgt, een scheut vitamine D in combinatie met langere (herfst)nachten. Zomaar voor niks hè, al vraag ik me wel af of dit ook geldt als je gewoon van negen tot vijf op kantoor zit of dat je er vrij voor moet nemen. En hoe groot is de kans dat deze onverwachte verliefdheid beantwoord zal worden? Daar ben ik dan ook wel benieuwd naar.

 

We worden vandaag ook nog eens instant gelukkig. Want dat is een psychologische wet: onverwachte meevallers zorgen daarvoor. Bovendien linken we mooi weer heel erg aan geluk, weet Swinnen:  ‘In drukke, moderne levens is een middag in het zonnetje ons veel waard. Het doet iedereen glimlachen en dat spiegelen we: geluk zien, maakt blij. Heel hard voel je ook een sfeer van: ‘We moéten dit meepikken, straks is het winter.’ Hier willen we moeite voor doen.’

 

Even een praktische tip om je geluksgevoel niet kwijt te raken: de zon gaat om 18.43 uur onder en daarna wordt het frisser en donker. Ik zeg het maar even.

 

Nou, ik geloof dat ik weet wat me te doen staat vandaag, voor de rest van mijn plannen heb ik de rest van de herfst en winter nog. Vanaf volgende week maandag…

  

 

Journalist Caroline Griep doet steeds weer een poging tot opgeruimd leven. Daar schrijft ze over. En over wat ze iedere dag tegenkomt tijdens haar ochtendwandeling door de media.

Bron: Het Laatste Nieuws

Fotografie portret: Dingena Mol, visagie: Astrid Timmer