Ik word gek van dat eeuwige vergelijken!

 

Loop je ergens over te piekeren? Heb je behoefte aan iemand die even met je meedenkt? Mail je vraag aan onze coach Mariska: mariska@franska.nl.

 


 

Hoi Mariska,

Ik zit met iets waar ik steeds meer last van lijk te krijgen: ik vergelijk mezelf namelijk altijd met anderen. En de vergelijking pakt eigenlijk bijna altijd negatief uit voor mezelf. Ik ben bijvoorbeeld zo’n tien kilo te zwaar, dus iedere vreemde op straat heeft een beter figuur dan ik. Mijn collega’s zijn allemaal beter in hun werk dan ik. De vrouw voor me bij de supermarkt heeft gezondere boodschappen in haar karretje dan ik. Je kunt het zo gek niet bedenken of ik vergelijk het. Doodmoe word ik er van. En chagrijnig. Weet jij wat ik hieraan kan doen?

Groetjes,

Josette
 


 

Hi Josette,

Afgelopen zomer was ik uitgenodigd op een borrel van een zakelijk blad. Mijn oog viel op een prachtige vrouw, met stip het mooiste meisje van het feestje. Een groepje mannen-in-pak keken haar kant op, ik vond het nogal vermakelijk en ging er echt even voor zitten. Wie van de heren durfde het aan? En wat schetste mijn verbazing? De minst aantrekkelijk man van het stel, met dikke buik en kalende kruin, stapte zelfverzekerd op haar af en ja hoor, een kwartier later stonden ze nog geanimeerd te praten. Wat dat betreft kunnen we wat van mannen leren. Wij duiken drie maanden onder in een vermageringskliniek als we ons te dik voelen, voor de heren lijkt het leven gewoon door te gaan. Mannen vinden zichzelf ook weleens te zwaar, maar ze vergelijken zichzelf niet continu met andere mannen, een neiging die wij meisjes tot kunst verheven hebben. Dit heeft misschien ook wel een beetje te maken met die heerlijke zelfoverschatting van de andere sekse. Mijn nogal saai uitziende buurman schept bijvoorbeeld altijd en eeuwig op over het feit dat hij zo goed kan vissen. Bij iedere buurtborrel moeten we voor de zoveelste keer het verhaal horen van ‘die enorme steur’ waar hij een prijs mee heeft gewonnen. De man van mijn beste vriendin dan. Het is een lieverd en een fietsfanaat, hij fietst ieder weekend zeker 150 km in zijn penopauzepak en dat mogen we allemaal weten. Het is eigenlijk heel aandoenlijk en jaloersmakend, want als een man dan toch gaat vergelijken dan is er altijd wel iets waar hij veeeeel beter in is. En dan valt me nog wat op. Toen ik gestopt was met roken en in no time zes kilo aankwam, meed ik alle leuke feestjes. Eigenlijk wilde ik mezelf niet vertonen met ‘dat olifantenlijf’. Nee, pas als ik weer mooi slank was, dan voelde ik me weer prettig op borrels en partijen. Verschrikkelijk toch! Terug naar jou Josette, want wat kun je hieraan doen? Ik zou zeggen, doe wat de mannen doen en kijk heel bewust naar wat je mooi vindt aan jezelf. Laat je niet afleiden door negatieve gedachten. Misschien heb jij geweldige borsten waar iedereen altijd jaloers op is, of fantastisch dik haar. Maak eens een lijstje van al jouw pluspunten, schrijf dit op en neem het overal mee naartoe. Niet alleen over je uiterlijk, maar ook als het gaat om andere kwaliteiten. Kun je goed pianospelen? Op het lijstje. Ben je een ster in moppen vertellen? Op de lijst. Mocht je er niet helemaal uitkomen, vraag dan je vrienden en familie om hulp, zij weten precies wat ze zo leuk aan je vinden. Als je merkt dat je weer aan het vergelijken bent, denk dan aan wat jou mooi en bijzonder maakt of kijk op je lijstje. Ja, het is oefenen geblazen, want dat negatieve vergelijken kan heel hardnekkig zijn. Maar als je veel oefent, ga je je ook beter voelen. En lieve Josette, als mijn saaie buurman het kan, kunnen wij het ook!

Veel liefs en succes,
Mariska
 


 

Wil jij antwoord op een lastige vraag, relatieprobleem of dilemma, mail dan mariska@franska.nl en wie weet staat jouw vraag straks mét antwoord op de site.

(Als je je vraag opstuurt geef je automatisch toestemming om de vraag te plaatsen op onze site. Je hoeft uiteraard niet je echte naam te gebruiken.)

 

Mariska van der Klis is jurist, coach en redacteur bij Pauw & Jinek. Iedere week denkt zij mee over onze lastige vragen en dilemma’s.

Portretfoto: Bart Honingh