Deze Woensdag Windag geef ik een waar kunstwerk weg. Zo mooi en fijntjes. Je raadt nooit waar het van gemaakt is.

 

 

Gewoon van afval. Niet te geloven toch? De Oestermoeder maakt deze kunstwerkjes van lege oesterschelpen. Christel Solleveld werkte jarenlang in restaurants en kwam erachter dat de oesterschelpen, als jij ze lekker leeg hebt geslurpt, bij het restafval terechtkomen. De schelp kan namelijk niet of nauwelijks worden gecomposteerd. 

 

Dat kan ook anders, dacht ze. Want deze oesters zijn kleine wondertjes. Terwijl ze op zoek zijn naar voedsel filteren ze water en verwijderen daarmee overtollig stikstof en fosfor. Hartstikke goed voor het milieu dus.

 

 

Zonde om zomaar weg te gooien, vond Christel. En zo kwam ze op het idee om er iets mee te doen. De schelpen bleken veel meer dan een leuk verzamelobject. Een handjevol horecaondernemers doneert nu hun lege schelpen voor een tweede leven als kaars. Christel maakt de schelpen grondig schoon en vijlt ze bij. Daarna vult de Oestermoeder, zoals ze zich noemt, de schelpen met de mooiste kleuren kaarsvet. Restjes die ze weer krijgt van mensen die dat doneren, zoals uit de Rotterdamse Laurenskerk.

 

 

Er wordt zo min mogelijk afval gecreëerd en zoveel mogelijk gebruikgemaakt van afvalstromen en recyclebare materialen. En zo is de cirkel weer rond. Wie wat bewaart die heeft wat. Deze prachtige oesterkaarsen dus bijvoorbeeld. Mooi voor op tafel bij een gezellig etentje of om als bijzonder cadeautje weg te geven.

 

Wil jij ook een setje van deze prachtige kaarsen hebben? Doe dan mee met de winactie door te reageren onder dit Facebookbericht. Geen Facebook? Geen probleem hoor. Dan een mailtje aan winnen@Franska.nl.

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit