Wist je dat drop zó gevaarlijk is?

 

Onze lieve collega’s van FavorFlav hebben van eten hun vak gemaakt. Je moet bij deze lekkerbekken zijn voor de beste recepten, geinige weetjes en de laatste eettrends. Willen wij natuurlijk ook van op de hoogte zijn. Vandaag: is drop gevaarlijk?

 

 

Een uurtje autorijden en een pak Sneeker Zoethoudertjes is (ongemerkt) weggewerkt, een avond series bingen en de puntzak salmiak is leeg. Ben je ook zo’n dropliefhebber? Deze Britse arts waarschuwt voor de gevaren van veel drop – en let op: tien dropjes is volgens hem al te veel.

 

Af en toe een dropje, daar heeft de dokter geen problemen mee. Maar als je een tijdje flink toegeeft aan je dropverslaving en je eet veertien dagen lang elke dag veel drop, dan kan dat link zijn, zegt Dr. Daniel Atkinson van Treated.com, een Britse gezondheidswebsite. ‘Stel dat je twee weken lang elke dag minimaal 50 gram drop eet, dan kun je je gezondheid schade toebrengen,’ waarschuwt hij.

 

Zoethout in de dropjes
Het gevaar schuilt in glycyrrhizine, een stofje uit het zoethoutextract dat in veel dropjes wordt gebruikt. Daardoor gaat het kalium-gehalte in je bloed omlaag, en het sodium-gehalte juist omhoog. Je moet flink wat drop oppeuzelen voordat je dat effect ziet, maar het kan ingrijpende gevolgen hebben. ‘Kalium speelt een belangrijke rol in ons lichaam,’ zegt de dokter. ‘Het zorgt ervoor dat zenuwprikkels goed geleid worden en dat spieren zich samentrekken. Ook speelt het een rol bij de vochthuishouding van het lichaam. Ernstig te laag kalium wordt hypokaliëmie genoemd, en het gevolg zijn hartkloppingen, een onregelmatige hartslag, hoge bloeddruk en een verslechterde spierfunctie.’

 

Acht tot tien dropjes
Brrr, eng verhaal. Volgens dokter Daniel kun je hier pas last van krijgen als je een tijdje veel te veel drop eet. Wat is dan teveel, volgens de dokter? ‘Vijftig gram klinkt misschien als veel snoep, maar dat valt wel mee. Zeker als je een dropliefhebber bent, zit je daar zo aan. Acht tot tien kleine dropjes zijn al veertig tot vijftig gram.’ Eet je meer dan die hoeveelheid, en je houdt dat een tijdje vol, dan wordt het link. Dat bleek wel uit het verhaal van de Amerikaanse man die elke dag een zak dropstaafjes at en plotsklaps overleed – door die drop.

 

Banaantje eten
Wat kun je doen? In theorie zou je dat lage kalium kunnen oppeppen met eten die juist veel kalium bevatten, zoals bananen, kokoswater, sinaasappelsap of een sportdrankje met extra kalium. Maar het is beter om gewoon een beetje kalm aan te doen met de dropjes, en af en toe eens wat ander snoep te eten.

 

 

Bron: Eat This, Not That

 

Door: Redactie FavorFlav