Rachel kreeg een masterclass schuimtaart van Yotam Ottolenghi 

(en twee boeken om weg te geven!)

 

Rachel: ‘Ik ga zelden naar perspresentaties, maar toen de uitnodiging voor deze in mijn inbox landde, wist ik niet hoe snel ik moest RSVP’en.’

 

Klinkt heel verwend natuurlijk, dat ik niet naar van die perspresentaties ga. Alsof ik wel betere dingen te doen heb dan gratis champagne drinken in m’n cocktailjurk. Maar de reden waarom ik meestal niet ga, is natuurlijk omdat ik daar helemaal niet voor word uitgenodigd. 

 

Maar dit keer wel dus. En ook nog eens voor iets waar ik als taartfan héél graag heen wilde: de presentatie van ‘Sweet’, een receptenboek vol prachtig gefotografeerde zoete lekkernijen van Israëlisch-Britse kok Yotam Ottolenghi en Maleisisch-Australische patissier Helen Goh. 

 

Restaurant Nacarat in Amsterdam zat voor de perspresentatie mudvol Nederlandse culi-royalty, dus als semi-competente thuisbakker voelde ik me een beetje ondergekwalificeerd. De eregasten waren elders in het restaurant interviews aan het geven maar ondertussen had ik het beregezellig aan mijn tafeltje, het eten was heerlijk en toen Janny van Heel Holland Bakt ook nog eens naar me zwaaide, voelde ik me helemaal het baasje (ik dacht nog ‘Huh, waarom zwaait Janny van Heel Holland Bakt naar me?’. Ik was even vergeten dat we Franska.nl-collega’s zijn). 

 

 

Maar toen kwamen Yotam en Helen aangelopen. Richting het tafeltje waar ik zat. En ze gingen naast me zitten. Ai, dacht ik, nu ga ik genadeloos door de mand vallen. Want ik bak best een aardige appeltaart, maar ik ben natuurlijk niet de hoofdredacteur van Delicious. Meestal ga ik in dat soort situaties raar doen, maar afgelopen vrijdag maakte ik gelukkig een goeie beslissing: ik biechtte aan Helen op dat ik al heel lang op zoek ben naar hét recept voor de beste meringue. En toen kreeg ik een masterclass schuimtaart van Yotam Ottolenghi en Helen Goh. Het had te maken met maïzena en bakpoeder en de suiker héél langzaam aan het eiwitmengel toevoegen. De precieze details ben ik een beetje vergeten, want ik was enigszins ‘star struck’. Maar wat een lieverds waren het.

 

Toen we afscheid namen zei Helen dat ik om te oefenen het beste kon beginnen met het meringuerecept van pagina 319. “Dat is je huiswerk voor dit weekend,” lachte ze. En als Helen dat zegt, dan doe je dat. Dus ik maakte dit weekend bijna 70 hagelwitte krokante schuimpjes. Ze zijn al op.

 

 

Wil jij ook een exemplaar van ‘Sweet’?

 

‘Sweet’ van Yotam Ottolenghi en Helen Goh kost €29,95 en is verkrijgbaar bij de boekhandel of online. Maar je kunt ook meedoen met onze winactie, want van Fontaine Uitgevers  hebben we twee exemplaren gekregen om weg te geven.

Bosmeringues

 

VOOR CIRCA 70 MERINGUES

 

Dit heb je nodig
Meringue

 • 120 gram eiwit (van 3 grote eieren)
 • 1/2 tl wijnsteenpoeder
 • 240 gram fijne kristalsuiker
 • 3/4 tl maïzena
 • 1/2 tl bakpoeder
 • 1/2 tl vanille-extract

 

Halve porties wanneer je een combinatie van pure en witte chocolade maakt.

 • Pure-chocoladelaag
 • 200 gram bruine hazelnoten
 • 100 gram pure kookchocolade (70% cacao, blokjes van 1-2 cm)
 • 40 gram melkchocolade (blokjes van 1-2 cm)  Witte-chocoladelaag
 • 140 gram witte chocolade (blokjes van 1-2 cm)
 • 50 gram gevriesdroogde aardbeien (fijngehakt)

 

 

Zo maak je het

 

1. Verhit de oven tot 160 graden.

 

2. Verdeel als u de pure chocoladelaag maakt de hazelnoten over een kleine bakplaat en rooster ze 10 minuten. Schud ze op een schone theedoek, sla de zijkanten over de noten en wrijf een deel van de vliesjes eraf. Hak de noten heel fijn – Je kunt dit het best met de hand doen. (De noten zullen in een keukenmachine ‘stoffig’ worden. Zet daarna in een kom opzij.

 

3. Verlaag voor de meringue de oventemperatuur naar 120 graden. Doe het eiwit in de kom van een stand mixer met garde. Klop alles 2 minuten op halfhoge tot hoge snelheid tot het schuimig wordt. Voeg het wijnsteenpoeder toe en blijf nog 20 seconden kloppen tot het schuim stevig is, maar niet droog of kruimelig. Doe de suiker in een kom met de maïzena en het bakpoeder (door beide toe te voegen wordt de meringue heel droog en krokant) en voeg het suikermengsel geleidelijk – lepel voor lepel – al kloppend aan het eiwit toe. Blijf nog 3 minuten kloppen tot het schuim dik is en glanst. Klop de vanille erdoor en schep het schuim in een spuitzak met een spuitmondje van 1,5 cm.

 

4. Bekleed twee grote bakplaten met bakpapier (plak elk vel met een dotje eiwitschuim op de bakplaten.) Spuit kleine druppels schuim – of schuimpjes – op elke beklede bakplaat:  

de onderkant van elke druppel moet circa 3 cm doorsnee zijn. Til de spuitzak op bij het spuiten, zodat de schuimpjes 4-5 cm hoog worden en je bovenop een fijn puntje maakt. Zet als alle meringue is gespoten, beide bakplaten meteen in de oven.Schakel de temperatuur meteen terug naar 100 graden – hij moet ook aan het begin van de baktijd iets heter zijn om de meringue knapperig te maken – en bak ze 2,5 uur. De meringues zijn klaar als ze er droog uitzien en het hol klinkt als je zachtjes tegen de bodem tikt. Schakel de oven uit, maar laat de meringues erin staan tot ze afgekoeld zijn; zet de deur op een kier met behulp van een houten lepel.

 

5. Doe voor de pure-chocoladelaag de pure en de melkchocolade in een middelgrote vuurvaste kom en zet hem op een pan met zachtjes kokend water, zorg ervoor dat de bodem van de kom het water niet raakt. Roer af en toe tot de chocolade gesmolten is. Doop de onderkant van de meringues in de gesmolten chocolade en daarna in de gehakte hazelnoten en zet ze op een met bakpapier beklede bakplaat.

 

6. Volg voor de witte-chocoladelaag de hierboven staande instructies voor de pure chocolade, maar doop de bodems in de gedroogde aardbeien.

 

Eet smakelijk!

 

 

 

Rachel Lancashire is freelance redactiemanager en tekstschrijver. Ze woonde en werkte jarenlang in Londen maar intussen woont ze weer Nederland met haar Engelse man en twee half-Engelse kinderen. Haar belangrijkste talenten zijn: de kaart van de London Underground uit haar hoofd kennen en thee met melk drinken. Ze vindt Prince Harry leuker dan Prince William.

Fotografie portret: Esmée Franken. Visagie: Linda van Iperen. Haarstylist: Mandy Huijs.