Winkels en horeca open of dicht, that’s the question

 

Aanstaande vrijdag wordt duidelijk of de huidige lockdown verlengd wordt. Maar wat er ook gebeurt, steeds meer winkels en horeca openen zaterdag de deuren…

 

 

 

 

Het kakelverse kabinet kan meteen aan de bak want wat er ook besloten wordt, er zijn steeds meer ondernemers die aanstaande zaterdag hun winkel of horecagelegenheid demonstratief gaan openen, met stille steun van hun burgemeester.

 

Ik weet niet hoe het met jou is maar ik krijg iedere maand mijn salaris betaald. Ik spaar netjes voor mijn pensioen en onvoorziene uitgaven en heb financieel gezien gelukkig nog weinig last gehad van de coronacrisis. Maar je zal maar ondernemer zijn en je zaak keer op keer voor langere tijd moeten sluiten. Dan staat het huilen je nader dan het lachen en het water aan je lippen. Want de huur, je vaste lasten en je personeelskosten moet je gewoon doorbetalen. Net als de belasting en een eventuele lening aan de bank. Er is niemand die zegt: ‘Ach joh, laat maar zitten, hou jij je geld maar zodat je niet failliet gaat.’

 

 

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Een bericht gedeeld door Jasmijn Bloembinders (@jasmijn_bloembinders)

 

Maar zich failliet laten verklaren is voor ondernemers ook geen optie, omdat ze dan worden opgezadeld met een schuld waar ze de rest van hun leven niet meer vanaf komen. Ze zien hun spaargeld en pensioenen verdampen en soms hebben ze al hun huis verkocht om schulden af te betalen.

 

Daarom besluiten veel winkels en horecagelegenheden aanstaande zaterdag toch hun deuren te openen als stil protest tegen de huidige maatregelen. Verschillende gemeentes zullen dan de andere kant op kijken en hebben al laten weten dat ze niet zullen handhaven. Ten eerste omdat er simpelweg te weinig handhavers zijn, maar ook als een statement tegen de huidige, voor ondernemers uitzichtloze lockdown.

 

Volgens RTV Drenthe pleiten steeds meer burgemeesters ‘voor meer evenwicht in de maatregelen’. De Provinciale Staten van Utrecht hebben het kabinet in een brief gevraagd om het mogelijk te maken dat de niet-essentiële winkels klanten op afspraak ontvangen. Ook Hubert Bruls, de voorzitter van het Veiligheidsberaad, vindt dat het OMT ‘een sterk en overtuigend verhaal’ moet hebben om de lockdown voort te laten duren.

 

Wat vind jij? Is het een goed idee om de winkels en horeca weer open te gooien?

 

 

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Een bericht gedeeld door Tea my Dear | Haarlem (@i_drink_tea_my_dear)

 

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit