Wim snapt er niks van en Marnix wil koffie

 

Rachel: ‘De logeerweek van Boer Zoekt Vrouw was lang niet zo spannend als hij had kunnen zijn. Er werd vooral veel uitgeslapen, op tractors rondgereden en om de hond gelachen. En verder werden er ook opvallend veel deuren en hekken open- en dichtgedaan.’

 

Boer Wim

Wim suggereert een spelletje om te beslissen wie er de volgende ochtend mee op de tractor mag. Even dacht ik dat de blozende aardappelboer z’n mojo eindelijk had gevonden en een robbertje strippoker ging suggereren, maar het werd een potje kwartetten. Terwijl kaartkampioen Paula de volgende ochtend bil aan bil met Wim op de tractor zit (“O, wat zullen de anderen jaloers zijn!”), kijkt Marlies treurig in de camera. Ze had gehoopt dat ze onderhand wel een keer iets zou hebben gevoeld, verzucht ze. Tijdens het tractorritje heeft Paula Wim letterlijk niks weten te ontfutselen, behalve dat hij nog géén idee heeft wie hij het leukst vindt. Paula doet een eyeroll en vraagt zich af of hij voor het keuzemoment lootjes gaat trekken. Zelfs Marit is een beetje onrustig van zoveel niks. Maar Wim is zich van geen kwaad bewust, en zegt steeds chill, lachen, gaaf, tof, supergezellig en twee keer ‘hoppekee’. Hij vindt dit wel een goed moment om niet alleen figuurlijk maar ook letterlijk een rookgordijn om zich heen te trekken als hij een rondje over het maaiveld crost. Als Yvon suggereert dat hij misschien toch wat meer uit de kast moet halen, is hij hoogst verbaasd. Nee hoor, zegt hij, dat zou raar zijn als hij dat nu al ging doen. Nederland slaat collectief de ogen vol ongeloof ten hemel. Marlies heeft tijdens het onkruid trekken haar twijfels geuit, en dat wordt meteen afgestraft. Zij moet natuurlijk weg. De twee overblijfsters zitten al aan het bier voor Marlies haar rolkoffer goed en wel overeind heeft staan.

 

Boer Marnix

Marnix doet het liefst alles zelf, zoals paarden op stal zetten en hekken open- en dichtmaken. Op hun vraag of ze soms iets kunnen doen, antwoordt hij “Nee, gewoon blijven staan”. De volgende ochtend is Marnix een beetje onrustig, want “We hebben het leuk, maar het is toch ook wel een beetje een kwelling”. In plaats van te proberen zijn vrouwen op z’n gemak beter te leren kennen, is Marnix meteen in de vijfde versnelling geschoten met de vraag met wie van de drie vrouwen hij nou echt het fijnst samen oud zou kunnen worden. Het zijn zware tijden, en dan willen de dames ook nog ontbijten, met eieren en havermout en thee, en ze willen gezellig in het zonnetje aan een picknicktafel. Marnix eet anders nooit zo, zegt hij. Hij eet altijd gewoon een boterham. Op een stoel. De sfeer is behoorlijk ingewikkeld en Janneke trekt het voor geen meter. Ineens vraagt Marnix aan Willemijn of ze even wil helpen om een ‘merrietje te schouwen’. Tegen de tijd dat ze is opgestaan en achter ‘m aan is gelopen, heeft de merrie de hengst al lang en breed een trap tegen z’n staldeur verkocht. Dan gaan ze maar even over een hek hangen, want er moet Marnix iets van het hart. Hij heeft namelijk bedacht dat mensen met burn-outs vet lastig en ingewikkeld zijn. Hij heeft er zelfs een tegeltjeswijsheid bij verzonnen: ‘Voor je gelukkig met iemand anders kunt zijn, moet je eerst gelukkig met jezelf zijn’. Willemijn zegt dat ze heel gelukkig is, maar Marnix vindt van niet. Ze ligt veel te veel met zichzelf in de knoop om te weten wat goed voor haar is, heeft hij beslist. Halverwege haar weerwoord snijdt hij haar de pas af met “Koffie!”.

Boerin Michelle

Iedereen probeert op zijn manier indruk te maken op Michelle. Zeno rijdt haar rond in zijn speelgoedautootje, Ruud aait Moos de hond in een coma, en Maarten wacht tot het pikkedonker is voordat hij durft te praten. Maar dan wordt het wel meteen vet diep, over destructieve relaties en zo. Hij kan er de volgende ochtend nauwelijks van uit zijn bed komen. Dan moeten de mannen van Michelle een hondenhok in elkaar schroeven tussen de coniferen, maar ze had het liever zelf gedaan. Michelle kan namelijk alles zelf beter. Moos de hond probeert de kippen te vermoorden, en Ruud en Michelle hebben een praatmomentje tijdens het ‘knuppelen van de tweede vlucht’. Dat is champignonjargon voor een bezigheid waarbij je moet uitkijken voor je vingers. Ruud heeft een eigen bedrijf, en Michelle vraagt hoe hij dat voor zich ziet in de toekomst. Ruud heeft daar nog niet over nagedacht. Michelle roept “Bullshit” en vindt dat hij niet om de hete brij moet draaien. Maar ze willen allebei kinderen, dus misschien komt het toch nog goed.

 

Boer Jaap

Als Jaap niet dertig keer ‘dames’ heeft gezegd tijdens deze aflevering, eet ik z’n hele bouvardiakas leeg. “Lukt het, dames?” terwijl ze elektrisch staan te tandenborstelen en hij als een ouwe gluiperd in het trapgat hangt. “Gaat het goed, dames?” terwijl ze een boterhammetje met hagelslag voor ‘m smeren. “Zijn de dames er klaar voor?” als hij hen een spoedcursus steeltjes afsnijden gaat geven. Even lijkt het erop dat de vliegtuigen voor Marian een dealbreaker zijn, maar ze besluit gelukkig dat ze toch iets ‘magisch’ hebben. Is dat ook weer geregeld. In de kas flirt Marian er duchtig op los, net als Petra die ons toevertrouwt dat ze graag naar Jaap mag kijken en het een beetje warm krijgt van het voelen waar het steeltje vandaan komt. Marilyn had net nog gezegd dat ze Jaap ‘vriendelijk en leuk in de omgang’ vindt, maar als ze de gesneden bouvardia’s te hoog vasthoudt, wordt ze onmiddellijk op haar vingers getikt. Het arme kind komt nauwelijks boven de bloemen uit.

 

Boerin Steffi

Het is een dolle boel op de hengstenfokkerij: biertje, blokje kaas, en dan gauw onder de wol, want morgen is het weer vroeg dag. Althans voor Steffi, want haar mannen komen wat later op gang. Vooral Harrold, maar volgens Steffi moet hij zich opladen om weer een hele dag de leukste thuis uit te hangen. “Ik kan me voorstellen dat dat best vermoeiend is”, zegt ze. Doet Steffi daar een klein sarcastisch steekje onder water? Nee, ze vindt hem echt leuk, blijkt later als hij haar zijn tractor zonder stuurbekrachtiging laat zien. En dat niet alleen: ze vindt hem ook oprecht grappig en bovendien kun je ook serieus met hem praten, zegt ze. Ik denk dat hij talent buiten beeld heeft laten zien, want ik heb hem nog niet op enige subtiliteit kunnen betrappen. Kevin is deze week vooral goed voor het uitmesten der paarden en het dekken der ontbijttafel. Met Roel zit Steffi nog even gezellig in het hooi, maar haar hart ligt bij Harrold de lolbroek.

 

foto’s ‘Boer zoekt vrouw’: Linelle Deunk

 

Door Rachel Lancashire

Rachel Lancashire is redactiemanager en tekstschrijver. Ze woont met een heel lange Engelsman, een zoon, een dochter en de gezusters cavia (en ’s zomers vaak met een heleboel fruitvliegjes) in een iets te klein huis in een middelgrote binnenstad.