Wil je ook vijf minuten gratis geluk?

 

Hier heb je het…

 

 

Tijdens een crisis is het logisch dat je je verdrietig en vaak ook weleens gespannen voelt. Met z’n allen opgepropt in huis waar ieder zijn taakjes probeert af te vinken. De hele dag is er wel iemand in de keuken bezig, het lijkt overal en altijd rommelig, je kinderen vragen om je hulp terwijl je zelf ook heus drie deadlines hebt en praatte en kauwde je partner nou echt altijd al zo hard? Irritaties, kortom. En ook spanningen. Want hoelang blijft dit duren? Ontlading is er niet, op een wandeling na misschien. Daarom is het tijd om een moment voor je dag in te ruimen. Vijf minuutjes, dat moet lukken. Ik heb iets waar ik in ieder geval elke dag heel blij van word. Het is de podcast Kalm Met Klassiek die de AvroTros maakt voor NPO Radio 4 met de stem van Ab Nieuwdorp. AVROTROS heeft een belangrijke missie: cultuur en klassieke muziek bij je thuisbrengen. Wat natuurlijk een goede zaak is. Voor de sector en voor ons welbevinden.

 

Ab Nieuwdorp is weliswaar een jonge man (dat vind ik want hij is drie jaar na mij geboren, piepjong dus) en ademt klassieke muziek, maar dat betekent natuurlijk niet dat hij duf en belegen is. Anders zou hij niet de Guilty Pleasures-lijst op radio 4 presenteren (en zelf hebben bedacht), zou Lord of the Rings niet zijn lievelingsfilm zijn en had hij niet allerlei hardlooppodcasts gemaakt waarbij hij tegelijkertijd hardloopschema’s en klassieke loopmuziek uitserveert. Ook heel leuk van Ab; zijn true crime podcasts waarbij hij de mysterieuze dood van componisten onderzoekt. Afijn, Ab, een leukerd dus die al 14 jaar bij de AvroTros voor Radio 4 werkt waar hij ook De Klassieken presenteert.

 

Ab heeft zijn liefde voor klassieke muziek en zijn interesse voor het welbevinden van jou, mij, de mens gevangen in zijn podcastreeks Kalm met Klassiek. Elke dag maakt hij je in vijf minuten rustig met wat meditatieve woorden, soms een ademhalingsoefening, soms een meditatietechniek. Daarbij heeft hij een mooi en ontspannen klassiek werk uitgekozen waar je naar luistert. De ene keer een feest van herkenning, Air van Bach bijvoorbeeld, de andere keer een minder bekende componist zoals de Venetiaanse Caldara waar je dan weer graag iets over wilt horen. Na vijf minuten ga je weer door met de orde van de dag, maar rustiger, meer gevoed met kennis en sowieso met een blij en voldaan gevoel. 

 

Weet je wat het grappige bij mij is? Mijn dochters haken ook aan. We rollen een matje uit, gaan er samen op zitten, sluiten de ogen en luisteren naar Ab en de gekozen componist. Straks komt mijn man er ook nog bij zitten (is ook een liefhebber). Als hij stil is, mag het.

 

Wil je jezelf ook trakteren op elke dag een portie Kalm met Klassiek? Je vindt ze hier. Meerdere achter elkaar luisteren mag natuurlijk ook.

 

Door: May-Britt Mobach

Afbeelding van May-Britt Mobach