Wil je meer goede ideeën op je werk?

 

Zorg dan dat je thuis een goede douche hebt staan. 

 

Werk: voor de één is het hobby, voor de ander een noodzaak. Helemaal alleen, met honderden tegelijk, binnen, buiten, of in de lucht; je kunt overal werken. Maar de meest bewonderenswaardige werkkracht vind ik de vrijwilliger. Ik vind het fantastisch dat er mensen zijn die heel belangrijke taken (ja, anders zou je er als werkgever niet om vragen) geheel belangeloos komen uitvoeren. Ik vind dus eigenlijk dat zij elk jaar een lintje verdienen, uitgereikt door de koning himself.

 

Maar ja… zo gaat het meestal niet! Men kijkt meestal al niet zo erg om naar de betaalde kracht, laat stáán naar de niet betaalde.

 

Toch lijken er weer iets betere tijden te gaan aanbreken! Er zijn namelijk veel te weinig vrijwilligers, en ook in het betaalde segment heerst er krapte. Er zijn meer vacatures dan beschikbare mensen, en dus moeten werkgevers het weer leuk gaan maken, om mensen te lokken.

 

Nou hoef je van mij geen fanfare aan te laten rukken op mijn eerste werkdag (of erger), maar een beetje blijdschap bij binnenkomst is natuurlijk wel leuk.

 

En een gezonde werkplek (waar licht binnenvalt, je collega’s niet stinken óf het raam open kan, en vooral: waar de printer het doet) is ook fijn. Al lijken sommige werkgevers daarin nu alweer een beetje door te slaan. 

 

Is dat nou nodig, denk ik dan? De meeste mensen wíllen helemaal niet bootcampen op het werk. Zij willen gewoon werken.

 

Vaak komen ze al op de fiets, staat het koffiezetapparaat mijlenver weg, vraagt de baas ze honderd keer om even te komen kijken, en moeten ze na het werk thuis ook nog stofzuigen. Dus aan die beweging komen ze heus wel hoor!

 

Ik denk dus echt dat werkgevers hier een denkfout maken. Dat ze mensen met het betalen van meer salaris véél blijer zouden maken.

Zelf heb ik gewerkt op een kantoor waar we Dré hadden en waar de printer het nooit deed (ja, ik heb daar een printertrauma opgelopen). Dré kwam zo’n 47x per dag mijn printer repareren, terwijl ik dan niets kon doen. En vaak dacht ik dan: ‘Gut baas, koop een goede printer en laat Dré voor dat geld bij mij thuis stofzuigen. Dan zijn we allemaal véél eerder klaar en véél goedkoper uit!’

 

Maar ja, ik heb er geen kijk op natuurlijk. Ik bedenk dat soort dingen onder de douche, en doe er verder niks mee.

 

Maar nou las ik vanmorgen toch iets leuks! De meeste goede ideeën schijnen onder de douche te worden bedacht! Dus het feit dat ik het dáár bedacht, geeft al aan dat het tóch een goed idee was!

 

Ik zeg dus: geef elke werknemer een eigen douche! Dan heb je veel meer aan ze. Lekker op de fiets naar je werk en daar eest even douchen. Elke week een lekker pakketje met doucheschuim, shampoo en een goede bodylotion, en klaar is Kees (en Truus ruikt ook weer lekker).

 

Kijk, dan haal je pas écht het beste uit je personeel!

 

Maar ja… vind maar eens een vrijwilliger die al die doucheputjes komt schoonmaken. Ik denk dus dat het weer niks gaat worden met al die goede ideeën van mij.

 

Door: Tineke

Tineke is schrijfster van de boeken “Toch?” en “Stof Genoeg” en ze blogt ook zo nu en dan. Ze woont op het platteland met één (leuke) man, twee (lieve) kinderen, drie (onbespeelde) muziekinstrumenten, vier (wisselende) mantelzorgprojecten, een (bijna) vijfde boek, haar zesde (luie) kat, en (dus) ongeveer zeven muizen.

Afbeelding van Tineke