Wijn proeven langs de Moezel in Luxemburg

moezel luxemburg

 

Als je mij een beetje kent, weet je dat ik onwijs hou van een goed glas wijn.

 

 

 

Rood, wit, rosé, bubbels — dat maakt me allemaal niet zoveel uit. Wanneer ik op vakantie ga, of een weekendje weg, heb ik dan ook het liefst een bezoekje aan een wijngaard op de planning staan. Maar goed; dat vind je niet overal.

 

Maar je vindt het ook wel weer op plekken waar ik het níet van had verwacht. Zoals in Luxemburg! Nu was ik daar überhaupt nog nooit geweest, en werd ik gelijk heel positief verrast door de stad — maar dat het kleine landje verder nog zoveel had te bieden had ik nooit verwacht.

 

 

Langs de Moezel, de rivier die door Frankrijk, Luxemburg en Duitsland loopt, vind je namelijk veel wijngaarden. Kilometers lang zelfs. En bij die wijngaarden kan je zo de mooiste Crémants, Rieslings of Pinot Gris proeven. Daarnaast zijn de uitzichten ook nog eens bijzonder mooi, dus hou ook zeker een middag vrij om hier een mooie wandeling te maken. Of mocht je van wielrennen houden kan dat hier ook prima; ik zag zóveel wielrenners onderweg.

 

Welke wijngaarden je niet mag missen?

Caves St. Martin

Als je houdt van Crémant, wil je deze echt niet overslaan — dat is namelijk waar deze wijnmakerij om bekend staat. Ze maken deze wijn op dezelfde manier als Dom Perignon, dus dan weet je wel dat het goed zit. Boek een tour door de ondergrondse gangen, waar je een goed beeld krijgt van hoe deze wijn dan precies gemaakt wordt. Je vindt deze wijngaard in Remich.

 

Domaine Henri Ruppert

Echt een prachtig uitzicht heb je vanaf deze wijngaard, en de wijnbar is prachtig modern en straalt één en al luxe uit (wel even reserveren). Ze maken hier verschillende soorten Pinots, waarvan de kwaliteit erg hoog is mede door hun hellingen van 60 procent (en je kan je voorstellen dat dat ook voor het uitzicht geen straf is).

 

Caves des vignerons de Wellenstein Domaines Vinsmoselle

Crémant-liefhebbers: ook hier moeten jullie heen. Deze wijngaard bestaat al sinds 1921 en maakt behalve Crémants ook nog andere soorten wijnen. Oftewel; een uitgebreide proeverij kan hier makkelijk! Wit, rosé of rood: alles is hier te krijgen.

 

 

Waar te slapen langs de Moezel?

Hôtel Saint Nicolas & Spa

Een mooi, klassiek ingericht hotel met zowel een binnen- als buitenzwembad. Zoals de naam al zegt kan je hier ook meerdere massages boeken en heeft het een goed restaurant erbij.

 

Hôtel-Restaurant d’Ecluse

Zeker als je wilt wandelen en/of wielrennen, is dit een ideaal hotel om te boeken; het ligt aan de weg en je bent zo in de prachtige natuur. Ook heeft het een groot terras en buitenzwembad aan de achterkant waar het goed vertoeven is.

 

Domaine de la Fôret

Bijzonder mooi luxe hotel waar je het zo gek kan maken als je zelf wilt; zelfs een all-in deal is hier mogelijk. En dat is een aanrader, want het restaurant hier (en de wijnen) wil je eigenlijk niet missen. het ligt in Remich, dus mooi te combineren met Caves St. Martin.

 

 

Waar te eten langs de Moezel?

 

Bistro Brasserie Koeppchen

 

Zo’n gezellige plek met attente bediening én goed eten. Mocht je nog tijd hebben voor het eten, loop dan zeker even door dit dorpje, want je hebt heel veel bijzondere plekken voor een mooi uitzicht.

 

Restaurant an der Tourelle Sàrl

 

De buitenkant is prachtig, maar eerlijk is eerlijk: de binnenkant een beetje gedateerd. Laat dat je echter niet tegenhouden, want dit is een restaurant voor op het lijstje. Van het eten tot de wijnen, je bent echt een avondje uit hier.

 

 

 

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer