Wij staan achter de boeren… in de file

 

Stond jij vanmorgen ook in die monsterfile? Heel Nederland stond vast vanwege de boze boeren.

 

De boeren grepen vandaag aan om de boel eens flink op te schudden. Met z’n allen gingen ze vandaag met de tractor via de snelweg naar Den Haag. Op de trekker, dat gaat lekker. Dat brengt chaos. En dat is nou precies de bedoeling van dit protest.

 

Want zo krijgen ze eindelijk aandacht voor hun situatie. Al jarenlang voelt de boer zich benadeeld door de politiek, de media en niet te vergeten de Nederlandse consument.

 

Ik geef ze groot gelijk. Al jaren moeten ze van alles: denken aan het dierenwelzijn, het mestoverschot, de stikstofproductie en de publieke opinie. Want omdat we allemaal een driesterrenkip op ons bord willen hebben, moet die kippenboer zich diep in de schulden steken en dat is niet mis. Een vrije-uitloopkip houdt bijvoorbeeld niet van tocht. Dus moeten er speciale stallen worden gebouwd die deze kip een tochtvrije omgeving bieden, waarin hij wel de kippenbenen kan strekken, maar waar hij ook zonder wind in de veren kan opgroeien.

 

En wat te denken van die boerin die een droomstal heeft gebouwd om haar varkens een ruime leefomgeving te bieden? Ergens in Groningen heeft zij haar droom waargemaakt en een prachtig bedrijf ingericht. De varkens hebben veel bewegingsruimte, krijgen heerlijk voer en de boerin krijgt stank voor dank. Want ook hier hebben de dierenrechtenorganisaties weer iets op aan te merken.

 

Miljoenen hebben ze geïnvesteerd en de bank wacht geduldig op afbetaling van die schuld. Maar als er dan vogelgriep, Q-koorts of varkenspest uitbreekt en de dieren moeten geruimd worden, dan gaat ook die boer eraan onderdoor. Ten eerste omdat hij om zijn beesten geeft, dat doet hij namelijk echt. Maar denk ook eens aan de financiële gevolgen die hij om zijn oren krijgt als zijn stallen leeggehaald worden. Geen wonder dat steeds meer boeren besluiten om te stoppen.

 

Als boer ben je dus altijd de bok. En dat is die agrariër meer dan zat. Ik snap het wel. Want hoe hij zijn best ook doet, het is nooit goed. Vandaar dat we vandaag allemaal achter de boeren staan… in de file. Het hele land zal weten dat ze het niet langer pikken.

De politiek roept nu ook dat ze de boer steunt. Veel Kamerleden hebben begrip voor de zorgen over de toekomst die bij de beroepsgroep leven. PvdA’er William Moorlag heeft begrip voor de ‘armada aan tractoren’ die Den Haag binnentrekt: ‘Stikstof dwingt tot aanpak en verandering, maar wel zo dat boeren zeker kunnen zijn van een fatsoenlijk bestaan en eerlijk inkomen.’ VVD’er Helma Lodders zegt eveneens de boeren een warm hart toe te dragen: ‘Deze mensen staan dagelijks voor dag en dauw op om ons voedsel te produceren. En dat op duurzame en innovatieve wijze. Deze mensen moeten we niet wegjagen of betuttelen, maar juist koesteren.’

 

Maar diezelfde politiek legt ze wel het vuur aan de schenen met al die regels en restricties. Terwijl diezelfde boer de afgelopen tien jaar gezorgd heeft voor een stikstofreductie van 65%. Dat doet de industrie, of de consument in zijn benzineauto’s hem nog niet na hoor!

 

In ieder geval kan de boer vandaag gelukkig op heel veel bijval rekenen. Zoals deze kinderen in Ommerkanaal, in de buurt van Dedemsvaart laten zien. Die file is dan wel weer leuk…

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit