Wiekes Weetjes: 10 feitjes die je ook niet had hoeven weten

 

Jaaaa, het is weer tijd voor grimmige feitjes. Tien stuks maar liefst, waar je ook echt heel makkelijk zonder had gekund.

 

 

Je hebt oprecht een prima leven zonder dat je deze tien dingen hebt gelezen. Sterker nog, misschien nog wel beter. Want sommige zijn best wel bizar, grimmig of gewoon ziek. Dus bij deze: alvast sorry.

 

1. De Romeinen gebruikten vroeger urine als tandpasta. Ik heb zoveel vragen hierover: wie begon dit als eerste te doen? En vooral: waarom?!

 

2. Ongeveer 100 miljard mensen zijn ooit overleden. Momenteel leven er 7,9 miljard mensen op de aardbol. Mocht er een afterlife zijn, dan is het daar drúk joh, dat is niet te doen.

 

3. Op dit moment zijn je botten nat. Ja, denk daar maar eens over na. Hoe raar is dat?

 

4. De geur van kots komt door boterzuur, wat ook zorgt voor de geur van Parmezaanse kaas. Grappig: tijdens een onderzoek vonden mensen het lekker ruiken wanneer hen werd verteld dat het de kaas was en walgden ze ervan als ze te horen kregen dat het kots was dat ze roken.

 

5. Luiaards kunnen overlijden door verhongering, ook al hebben ze een volle maag. Die beesten zijn zó langzaam in alles, ook hun vertering is zo traag dat als ze te laat eten het niet op tijd kan worden verwerkt.

 

6. Er is een walvis genaamd 52 Blue die op een andere frequentie zingt (ja, walvissen zingen) dan zijn soortgenoten en dus met niks kan communiceren. The loneliest whale ever. Zielig.

 

7. Als een man met herpes klaarkomt in je oog, kun je daar herpes krijgen. Oogherpes. Jup, dat is dus een ding.

 

8. Tot de jaren ’80 kregen baby’s geen verdoving tijdens operaties omdat ze dachten dat baby’s geen pijn konden voelen. What. The. Fuck.

 

9. Criminelen die onaantrekkelijk gevonden worden krijgen gemiddeld een celstraf die 50 procent langer is dan hun aantrekkelijke medecriminelen die hetzelfde hebben gedaan.

 

10. Een tandarts in China is geëxecuteerd omdat hij mango’s met zoete aardappelen vergeleek. Whut? Tsja, Mao Zedong had een liefde voor mango’s dus deze vergelijking kon absoluut niet. Bizar.

 

 

 

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer