Wiekes weetjes: 10 feitjes die echt klinken, maar dat niet zijn

Stiekem zijn er zoveel weetjes die als feit worden aangenomen, maar eigenlijk compleet onwaar zijn.

 

 

Die ik jarenlang als waarheid heb gezien, en nu dus van een koude kermis thuiskwam. Want ik ging even op onderzoek: wat zijn nou van die fun facts, die ik wel eens heb doorverteld (want ik heb een liefde voor fun facts), en waardoor ik nu toch even wat mensen moet contacten dat ik ze fake news heb gegeven. Ja, serieus: onderstaande feitjes zijn dus écht niet waar.

 

1. Wortels zijn goed voor je zicht
Nope. False. Ze zijn gezond, dat wel — maar dat wisten we natuurlijk al. Waar dit vandaan komt? De Britten communiceerden dit richting de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog — dat ze in de nacht de Duitse vliegtuigen beter konden spotten door het excessief eten van wortels. Eigenlijk hadden ze gewoon nieuw apparatuur die dat mogelijk maakte. Maar goed, een nieuwe mythe was ontstaan. Side note: als iemand te weinig Vitamine A heeft, kunnen wortels wél helpen om het zicht te verbeteren. Maar dat komt omdat wortels (net als veel ander voedsel) Vitamine A bestaat en een gebrek daarvan kan zorgen voor vermindering van zicht.

 

2. Je eet gemiddeld vier spinnen in je slaap
Deze heb ik in verschillende varianten voorbij horen komen, van vier spinnen in je leven tot vier spinnen in je leven. Maarre, hoeveel spinnen vreten we dan onwetend op? Geen idee, maar het getal ligt eerder dichterbij de nul dan bij vier. Er is nog nooit een geval gedocumenteerd dat een persoon daadwerkelijk een spin heeft opgegeten, oftewel: er is geen enkel bewijs dat dit überhaupt gebeurt.

 

3. Goudvissen hebben een geheugen van drie seconden
Ook niet waar: goudvissen kunnen dingen tot wel vijf maanden onthouden. Nog steeds niet mega lang, maar wel effe een stukkie langer dan drie seconden. Grappig: deze mythe werd voor het eerst ontkracht door een vijftienjarige jongen, die elke keer een Legoblokje in de goudvissenkom legde met daaromheen voedsel. Na een week wist de goudvis nog steeds dat daar voedsel te halen was (ondanks dat hij in het begin bang was voor het blokje toen hij er voor het eerst werd neergelegd).

 

4. Het duurt zeven jaar voordat je lichaam een doorgeslikt kauwgumpje verteert
Nee, no worries. Heel bot gezegd schijt je het gewoon een dag later uit in z’n geheel. Maar goed, dan is het in ieder geval je lichaam uit. Stel je eens voor joh, zeven jaar zo’n homp in je maag.

 

5. Bliksem slaat nooit twee keer in op dezelfde plek
Tsja, dit gebeurt gewoon wel. De CN Tower bijvoorbeeld, in Toronto (Canada), wordt gemiddeld 75 keer per jaar door de bliksem getroffen.

 

6. Einstein zakte voor wiskunde
Dit heb ik zó vaak voorbij zien komen, dat het niet uit maakt als je slecht bent in school want ‘zelfs Einstein zakte voor wiskunde’. Is natuurlijk een mooi motivatiepraatje, ware het niet dat het gewoon niet waar was. Want, heel ~shocking~, Einstein was altijd al briljant in wiskunde. Ook op school, ja. In talen was-ie dan wel weer wat minder.

 

7. Als je een jong vogeltje vindt, moet je hem niet aanraken vanwege jouw geur die moedervogel dan zal ruiken
Gekke mythe en ik vraag me af wie ooit hierop is gekomen. Wederom long story short: het is niet waar. Als het vogeltje gezond is en je kan ‘m terug het nestje inzetten, moet je dat vooral doen. Zo goed kunnen vogels overigens ook niet ruiken.

 

8. We gebruiken maar 10% van onze hersenen
Hoe vet Bradley Cooper dat in Limitless ook kon spelen — het is niet zo. We gebruiken gewoon onze volledige hersenen voor 100%. Het is wel zo dat we niet alle delen tegelijk gebruiken. Net als een stoplicht: die gebruikt ook maar 33% per moment, terwijl hij wel in totaal 100% gebruikt. Jawel, ik vergeleek dus net mensen met een stoplicht.

 

9. Je knokkels kraken geeft je artritis
Dit heb ik heel lang geloofd en ook al weet ik dat het niet zo is, alsnog wil ik niet te vaak m’n knokkels kraken. Het enige wat het doet is een geluid maken door de lucht die er zit. That’s all. Geen probleem, dis.

 

10. De Sahara is de grootste woestijn ter wereld
Nope: dat is Antarctica. Mensen associëren woestijn met zand en hitte en fata morgana’s, maar dat is het niet per se. Een woestijn is een gebied waar weinig neerslag valt en waar het heel droog is.

 

 

 

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer