Smos-tonijn is de Vlaamse versie van de schepbare Nederlandse tonijnsalade. Smossen betekent knoeien, rommelen, morsen en friemelen, Rommel zelf dus lekker aan, als je de tonijn maar in grote stukken verwerkt.

 

Ook lekker: sardinehapjes

 

Dit heb je nodig

(voor 4 personen)

  • mayonaise
  • crème fraîche
  • zout en peper
  • 3 blikjes tonijn in water (uitlekgewicht 100 g per blikje), in grove stukken gebroken
  • pot geraspte wortel (of rasp een verse wortel)
  • pot zilveruitjes
  • pot zure augurken, in stukken gesneden
  • geroosterde boterhammen
  • bakje tuinkers (sterrenkers)

 

Zo maak je het

Maak van gelijke delen mayonaise en crème fraîche een lichte mayonaise. Breng de mayonaise op smaak met wat zout en peper.

 

Schep de stukken tonijn met de wortelrasp, zilveruitjes en augurk door de mayonaise. Schep de smos op geroosterde boterhammen en garneer royaal met tuinkers.

 

Eet smakelijk!

 

Uit: Vis uit blik, Bart van Olphen,
Kosmos Uitgevers,
€ 10,-
Tekst & foodfotografie:
Jaap van Rijn/Concept,
tekst & recepten:
Bart van Olphen