Unresolved Mystery: Alfred Loewenstein

We duiken even de geschiedenis in, want we gaan terug naar 1928. Een mysterie waar ik voor vandaag nog nooit van had gehoord, maar het trok meteen m’n aandacht.

 

 

Want Alfred Loewenstein was in 1928 op twee mensen na de rijkste van de wereld. En die verdween. Spoorloos. Tsja, kan gebeuren zou je denken. Maar nu komt het: hij verdween terwijl hij in een vliegtuig zat. In. De. Lucht.

 

Whut. Hier moest ik natuurlijk meer van weten. Meneer Loewenstein zat op een vlucht, ging naar het toilet en dat is het laatste wat men van hem heeft vernomen. Nu al zoveel vragen, laten we er meteen induiken.

 

Op 4 juli, 1928, ging Alfred met zijn werknemers aan boord van een privévlucht bij Croydon Airport (Londen). De eindbestemming was België, waar Loewenstein vandaag kwam. Het was een vlucht die hij al regelmatig had gemaakt, niets bijzonders aan de hand dus. Het was mooi weer, de vlucht ging prima: geen vuiltje aan de lucht.

 

Toen ze over het water aan het vliegen waren, stond Alfred op om naar de toilet te gaan. Dat was een kleine ruimte, aan de achterkant van de cabine: het had twee deuren, waarvan eentje geen raam had, die diende als een scheidingsdeur van de rest van het vliegtuig. De andere deur diende als uitgang en ingang van het vliegtuig. Alfred kwam nooit meer deze kleine badkamerruimte uit.

 

Uiteraard ging een werknemer van hem op zoek naar Loewenstein toen hij lang weg bleef. Toen die erachter kwam dat de ruimte van de badkamer leeg was zonder een spoor van Loewenstein, alarmeerde hij de piloot, die besloot op een verlaten strandje vlakbij Duinkerk te landen. Bijzonder wel deze keuze: waarom zou hij niet landen bij een nabijgelegen vliegveld?

 

Omdat dit strand onder surveillance van de Franse militairen was, werden ze vrijwel gelijk aangehouden. Zowel de piloot als de werknemers van Loewenstein snapte niet wat er gebeurd zou kunnen zijn: zou hij wellicht de verkeerde deur hebben geopend en uit het vliegtuig zijn gevallen?

 

De vraag of Loewenstein nog in leven was werd twee weken later beantwoord, op 19 juli. Een vissersbootje spotte het levenloze lichaam van Loewenstein in het water, vlakbij de Franse kust. Het lichaam zelf was niet meer te herkennen maar kon worden geïdentificeerd aan de hand van zijn kleding. Op aandringen van zijn vrouw Madeleine werd er een autopsie gedaan, maar er konden geen tekenen van geweld worden gevonden. Wel kwam er iets opvallends uit: er zat alcohol in het lichaam van Loewenstein, en dat terwijl iedereen om hem heen wist dat hij nooit een druppel dronk.

 

Al heel snel werd besloten dat het een ongeluk moest zijn geweest. De enige twee waarmee de politie heeft gesproken is de piloot en de monteur, die allebei verklaarden dat de deur makkelijk open te maken was, dus dat het heel aannemelijk was dat hij dat had gedaan en vervolgens uit het vliegtuig is gevallen. Maar al snel bleek dat dat absoluut niet waar was: die deur ging helemáál niet makkelijk open. Er werden meerdere testen gedaan, ook in de lucht, met dezelfde vliegtuigen, en telkens kwam er hetzelfde resultaat uit: het is simpelweg onmogelijk om er per ongeluk uit te vallen.

 

Maar was het dan zelfmoord? Er zijn geen tekenen die erop wezen dat Loewenstein depressief was. Hij had veel plannen voor de toekomst en was op die 4 juli zelfs nog allerlei plannen aan het maken. Over het algemeen niet iets wat mensen doen wanneer ze een einde aan hun leven willen maken. En daarnaast: het bleek niet mogelijk te zijn om die deur in je eentje open te maken wanneer het vliegtuig in de lucht was.

 

Dan blijft er maar één mogelijkheid over: Loewenstein is uit het vliegtuig geduwd. En dat betekent dat de schuldige één (of meerdere?) van zijn werknemers is. Maar waarom? En wie? De zaak werd verdacht snel afgesloten onder het mom van ‘een ongeluk’, waarom was dat? Waarom landde de piloot op een verlaten strand, in plaats van een vliegveld? Zoveel. Vragen. Wil je er meer over lezen, check dan dit topic op Reddit. Weer een heerlijke rabbit hole om in te duiken.

 

 

 

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer