Sheila Miyoshi Jager – Broederstrijd in Korea

 

Een hele fijne zondagochtend: ik ben weer terug van weggeweest. Het was twee weken stil rondom mijn boekenclubje, en dat had meerdere redenen.

 

De meest voor de hand liggende reden was natuurlijk de hitte, want die was echt niet te doen. Lezen zit er dan voor mij écht niet in. Zweethandjes, zweetdruppels, het hele boek zou doorweekt raken! Nee, dat is niet handig. De tweede reden is dat ik bezig was in een behoorlijk dik boek: 720 pagina’s. En ook al ben ik een boekenwurm, zelfs ik doe daar wel even over — zéker met die hitte.

 

Het boek dat ik gelezen heb, is ‘Broederstrijd in Korea: het oneindige conflict tussen Noord en Zuid’, geschreven door Sheila Miyoshi Jager. Ik zal even beginnen met te vertellen dat ik altijd al een grote fascinatie heb gehad voor Noord-Korea. Tegenwoordig zijn er iets meer dingen over het land bekend, vooral omdat op internet nauwelijks iets geheim blijft, maar Noord-Korea blijft nog steeds het meest geheimzinnige land ter wereld.

 

Ik heb zelfs eens serieuze plannen gemaakt om erheen te gaan, zo’n negen jaar geleden. Toen lieten ze — uit mijn hoofd — nog 350 westerlingen per jaar toe. Je kunt je voorstellen; daar zat een behoorlijk prijskaartje aan. Tel dat op bij het feit dat het natuurlijk allesbehalve een ontspannen vakantie zou worden, dat ik nog studeerde en dat mijn omgeving het niet een heel goed plan vond dat ik daarheen zou gaan… Dus het werd Lloret de Mar. Nee grapje, ik weet niet meer wat het dat jaar wel werd, maar het was in ieder geval geen Noord-Korea.

 

Dus stortte ik me op the next best thing: lezen. En dit boek is de laatste aanwinst voor mijn fascinatie voor Noord-Korea. Het boek gaat in op de oorlog tussen Noord- en Zuid-Korea, die nog altijd officieel in oorlog met elkaar zijn. Het is een gedetailleerd boek dat de geschiedenis van deze oorlog beschrijft, van de Tweede Wereldoorlog tot gebeurtenissen van een jaar geleden.

 

Is dat niet heel droge stof? Dat zou je inderdaad denken. Maar de geschiedenis wordt bijgestaan door verschillende afbeeldingen en mappen. Wel moet ik erbij zeggen dat als je geen interesse hebt voor deze landen, je het waarschijnlijk een taai boek om doorheen te komen zult vinden. Maar als je die interesse wel hebt, leest het echt heel prettig en is het enorm fascinerend.

 

Ik val duidelijk in de laatste categorie en kan dit boek dan ook enorm aanraden. Ik heb zoveel nieuwe dingen geleerd over dit bizarre land en de — nog steeds voortdurende — oorlog. Over de militaire strategie. Geschiedenis was niet altijd mijn favoriete vak op school, omdat ik de onderwerpen vaak niet heel interessant vond. Dat geschiedenis juist heel boeiend is, mits het goed beschreven wordt en het je interesse heeft, daar ben ik inmiddels wel achter. Een must-read voor elke geschiedenisliefhebber is dit.

 

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer