Wiekes Boekenclubje: laurent binet – beschavingen

 

Daar ben ik weer, op deze zondagmiddag. Misschien iets aan de late kant voor een Moederdagcadeau-tip, dit boek, maar een tip is dit zeker.

 

En daar moet ik ook een beetje m’n vader voor bedanken: die kwam namelijk met dit boek aanzetten. Dat het hem zo’n goed boek leek. M’n vader en ik hebben niet altijd dezelfde smaak qua boeken (ik hou echt van enge thrillers, hij iets minder), maar vaak zijn zijn suggesties absoluut de moeite waard om te lezen. Dus zo gezegd, zo gedaan: met het dikke boek Beschavingen van Laurent Binet onder de arm ging ik me nestelen op de bank. En pas als ik ’t uit had, zou ik ’t aan m’n vader geven (die me dan elke dag ongeduldig vroeg of ik ‘m al uit had).

 

Waar ik normaal gesproken best snel lees en het vaak gebeurt dat ik een boek in één ruk uit lees, was dat bij Beschavingen niet het geval. Niet omdat ik dat niet wilde hoor: zéker niet. Maar hij leest toch wat anders dan een chicklit of een dertien-in-een-dozijn thriller (die ik helaas ook veel heb gelezen). 368 pagina’s waar je niet als een trein doorheen raast, maar dat komt ook omdat het je best wel aan het nadenken zet.

 

In Beschavingen schetst auteur Laurent Binet namelijk een alternatieve geschiedenis. Dat klinkt misschien een beetje zweverig, en toen mijn vader het aan mij uitlegde dacht ik niet gelijk: yes, deze móet ik hebben. Maar het boek greep me zeker aan. Het is zó interessant en goed geschreven dat ik het elke boekliefhebber kan aanraden. Maakt niet uit welk genre je normaal gesproken leest: ik kan me haast niet voorstellen dat je over Beschavingen niet net zo enthousiast bent als ik.

 

Hoe ziet die alternatieve geschiedenis er dan uit? Binet schetst een werkelijkheid waar de laatst Inca Atawalpa voet aan land zet in Europa, waar Keizer Karel de vijfde aan de macht is. Bekende gebeurtenissen als de Spaanse Inquisitie, piraterij en het opkomende kapitalisme spelen allemaal een rol. Maar vooral het omverwerpen van het huidige regime, wat het doel van Atawalpa is, is waar Beschavingen om draait. En welke bondgenoten hij maakt om zijn doel te verwezenlijken.

 

Voor iedereen die ook maar een beetje geïnteresseerd is in geschiedenis is dit een must-read. Zoals ik al zei heeft dit boek me echt aan het nadenken gezet: er zijn zoveel momenten in de geschiedenis geweest dat het ook zomaar anders had kunnen lopen. Of dat nou veel aan het toeval heeft gelegen weet Binet goed te verwoorden. Nou kan ik sowieso al uren fantaseren en discussiëren over dit soort dingen. Het Butterfly-effect: er hoefde maar een héél klein dingetje anders te lopen en de hele geschiedenis was anders geweest. Ik vind dat zo’n fascinerende gedachte. Als één persoon net iets anders gehandeld zou hebben, kunnen de consequenties daar gigantisch van zijn. Zeker als je dit soort dingen achteraf bekijkt kan ik daar uren over doordenken. Klinkt dit bekend in de oren? Geloof me, deze wil je lezen.

 

 

 

Auteur: Laurent Binet
Uitgever: J.M. Meulenhoff
EAN: 9789029093866

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer