Wieke’s Boeken­clubje: Jacky Durand – Recepten van mijn vader

 

Een hele goede zondagmorgen iedereen. Zin om met een goed boek in het zonnetje te zitten? Ik heb de juiste voor je.

 

Vorige week tipte ik een Scandinavische detective, vandaag is het iets minder grimmig. Dat vond ik ook wel meer passen bij het weer van vandaag. Maar als je van detectives houdt, check dan ook zeker volgende week deze boekenclub: dan tip ik de nieuwe Nicci French, die ik nu aan het lezen ben. Een must-read voor liefhebbers van spannende boeken natuurlijk.

 

Maar vandaag dromen we weg bij het boek ‘Recepten van mijn vader’ van Jacky Durand. Of nou ja, ik ben er al bij weggedroomd natuurlijk. Nooit van Jacky Durand gehoord? Dat kan kloppen, dit is namelijk zijn debuutroman. Als liefhebber van eten en als iemand die de horeca momenteel heel erg mist, sprak de titel me gelijk al aan.

 

Het boek vertelt het verhaal van Chef Henri, die werkzaam is in de Franse bistro Le Relais Fleuri. Hij wordt gezien als één van de beste chefs van Frankrijk, en is dus een behoorlijk grote naam in de culinaire wereld. Zijn zoon Julien heeft die culinaire roots, tot Henri’s ongenoegen, helaas niet meegekregen en het lijkt dan ook zeker dat zijn zoon het restaurant niet zal overnemen als de tijd daar is.

 

Dan slaat het noodlot toe en komt Henri in een coma terecht. Zoon Julien besluit om toch de bistro draaiende te houden, maar daar heeft hij wel de authentieke recepten van zijn vader voor nodig. Het restaurant staat er immers om bekend dat ze de meest bijzondere gerechten serveren. En die recepten schreef Henri altijd zelf op in een schrift, dat nu spoorloos is.

 

Wat volgt is een zoektocht van Julien naar deze recepten, waarin hij allerlei ontdekkingen doet over zijn familie. Ik vond het boek lezen als een trein, heel meeslepend en het familieaspect komt heel mooi naar voren. Die ontdekkingen die Julien doet zijn uiteraard niet allemaal even mooi, maar het boek is een mooi pleidooi voor hoe belangrijk familie in je leven is.

 

En eten, dat overigens ook. En laat dat nou ook twee héle belangrijke dingen in mijn leven zijn. Over de schrijver kon ik weinig vinden (over een wielrenner met dezelfde naam des te meer), maar een Franse website wist me te vertellen dat hij een culinaire kenner is en dat is heel duidelijk terug te lezen in zijn boek.

 

Je waant je even in het Franse leven en ik vond het echt een ontroerend boek. En hé, het heeft me ook geïnspireerd om van de week een aantal mooie gerechten op tafel te zitten, dus dat is ook mooi meegenomen, toch?

 

Auteur: Jacky Durand
Uitgeverij: Uitgeverij Cargo
EAN: 9789403186900

 

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer