Wiekes Boekenclubje – Carmen Korn

 

Zo, daar ben ik weer eens. Terug van weggeweest. De reden ligt eigenlijk behoorlijk voor de hand.

 

 

Tsja, in tijden van corona zou je denken dat je juist méér tijd hebt, maar blijkbaar is dat dus niet zo. Of nou ja, ik weet niet waar mijn tijd heengaat… Maar het gaat niet op aan lezen. Nou moet ik eerlijk bekennen dat ik door het thuiswerken ook met vlagen redelijk energieloos ben. Ik woon in Amsterdam op zo’n 30m2 en dan komen de muren na een paar uur vaak wel op me af. Dan ga ik liever sporten of wandelen in plaats van met een boek op de bank liggen.

 

Maar daar is verandering in gekomen. Ik ben meer in het ritme gekomen van thuiswerken, heb daar wat meer m’n manier in gevonden en het begon weer te kriebelen. Niet meer hersenloos Netflixen, nee, ik verlangde weer naar boeken. En alsof het meant to be was, viel daar ‘Tijd om opnieuw te beginnen’ op de mat, van Carmen Korn.

 

Als je mijn boekentips al wat vaker hebt gevolgd, weet je dat ik een enorme fascinatie heb voor de Tweede Wereldoorlog. Vaak lees ik dan de wat serieuzere boeken zoals van Eddy de Winter, ‘Eindstation Auschwitz’. Dit boek van Carmen Korn is wel even andere koek. En een stuk dikker, met ruim 500 bladzijdes.

 

Het boek is op te delen in twee delen: het eerste deel speelt zich af direct nadat de nazi’s zijn verslagen, in 1949. De steden liggen in puin, de nasleep van de oorlog is nog maar net begonnen. Familie, vrienden en geliefden zijn nog op zoek naar elkaar en er heerst veel onzekerheid.

 

Het tweede deel volgt dezelfde hoofdpersonen (Henny, Käthe, Lina en Isa) in de volgende fase van hun leven. De vier vriendinnen hebben inmiddels kinderen, en je volgt hoe zij zich bewegen in de jaren vijftig en zestig. De Berlijnse Muur komt langs, de maanlanding en nog meer gebeurtenissen die kenmerkend zijn voor deze periode.

 

Voor mij ontzettend interessant om te lezen; ik hou van geschiedenis en heb deze tijd zelf niet meegemaakt. En ik moet zeggen, het is prachtig geschreven. Je leeft mee met de drie hoofdpersonen en ik heb genoten van hoe schrijfster Carmen Korn de verschillende tijden beschreef. Echt een roman die je niet wil neerleggen en waar je helemaal bij wegdroomt.

 

Dus, was het boek dat me weer aan het lezen heeft gekregen na een reader’s block de moeite waard? O, zéker! En ik ga ook absoluut het boek dat Korn hiervoor heeft uitgebracht lezen, ‘Dochters van een nieuwe tijd’. Ze vormen namelijk een serie, waarvan Tijd om opnieuw te beginnen het tweede deel is. Ik ben dus niet helemaal in de goede volgorde begonnen, maar dat geeft niets; je kan ze ook apart lezen.

 

Dochters van een nieuwe tijd speelt zich af in 1919 en ook daarin spelen de vier vriendinnen de hoofdrol. De serie zal een trilogie vormen waarvan het derde deel volgend jaar juni uitkomt: ‘De tijden veranderen’. Dat zal ongetwijfeld tegen die tijd ook in deze rubriek worden behandeld, ik ben heel benieuwd.

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer