Wieke kent niemand op de kandidatenlijsten

Natuurlijk, Wieke stemt. Maar op wie o wie?

 

Daar zijn de stempassen. We mogen kiezen wie we in ons waterschap willen en door wie wij ons laten vertegenwoordigen in de Provinciale Staten. Als ik de lange rijen namen van kandidaten voor de Provinciale Staten afga, zie ik er welgeteld eentje die uit onze buurt komt. De rest woont in Zuid-Limburg. Hoe komt het dat ik die mensen niet ken? Ik zie nooit dat ze ergens spreken. Wie o wie? Ik kies de vrouw die in onze buurt woont en die van de partij is, die ik dit jaar het voordeel van de twijfel geef.

 

Dan het waterschap. Wederom een lijst vol onbekenden. Moet je eigenlijk een waterschapdiploma hebben, behalve als vanzelfsprekend een zwemdiploma? Vanochtend las ik in de Volkskrant dat bij sommige waterschappen gevechten worden gevoerd tegen bevers. Die vernielen de rivieroevers. Aanvankelijk waren ze uitgezet, omdat we geen bevers meer hadden. Maar ja, een beetje gezonde bever plant zich voort en leert haar kinderen hoe ze dammen moeten bouwen. Dat is des bevers. De mensen van het waterschap lieten een pijp onder de beverdam doorlopen, zodat het water toch in de juiste richting kon blijven stromen. De bevers, uitgekookter dan de waterschapjongens, propten die pijp vol met takken. Het is een gevecht dat niet te winnen lijkt. Dus schieten ze ze zo nu en dan af. Grrrrr. Waarom een dier herintroduceren dat niet voor niets ooit de benen heeft genomen naar veiliger oorden? Snappen jullie het? Het waterschap zal die bevers niet hebben uitgezet, maar hebben ze ooit geprotesteerd tegen hun komst? Ze hebben er wel hier en daar een dagtaak aan. Verder lees ik weinig over de werkzaamheden van waterschappen en al helemaal niets over de mensen die we moeten kiezen.

 

Ik wil iemand die zijn vinger in de dijk stopt als het water onze huizen dreigt binnen te stromen. Die weet hoe het grondwaterpeil omhoog moet voor de boeren. Die als de donder goede pr gaat organiseren, zodat een nogal dom iemand zoals ik weet wat ze uitspoken als ze zijn gekozen. Ik zie dat Harry en Ronnie in respectievelijk Molenhoek en Milsbeek wonen. Zij zijn van lijst 8, Waterbelang Venray en Maasduinen. Harry heeft, hoewel gepensioneerd, 22 functies. Hij is lid van de dorpsraad. Heeft hij dan nog wel tijd voor het waterschap? Hij is wel geridderd. Maar dat ben ik ook en verstand van waterbeheer heb ik niet. Ronnie, raadslid, doet veel voor zijn dorp, al zie ik nergens staan dat hij iets met water heeft. Werkt als Supervisor Accounting. Oftewel hoofd boekhouding. Dat is fijn. Een vak waar ik ooit een twee voor haalde. Ik denk dat ik maar voor Ronnie ga, de jongste van de twee. Al berust mijn keuze op uiterst wankele gronden. Maar kiezen zal ik. Thuisblijven is geen optie.

Door: Wieke Biesheuvel

Wieke Biesheuvel werkte en woonde zes jaar in Zambia, is nu voorgoed terug en probeert het Nederlandse leven weer onder de knie te krijgen. Waarbij ze beurtelings verbaasd, boos, dolgelukkig, verward of blij is.

Afbeelding van Wieke Biesheuvel