Wieke, gefeliciteerd!

Caroline: Als ik van iemand fan ben, is het Wieke. Om hoe ze schrijft natuurlijk, maar ook om wat ze allemaal voor elkaar gekregen heeft in Zambia. Haar nieuwe boek, dat vandaag verschijnt, móet je gewoon gelezen hebben.

 

‘Zeker met een oma die mannen met bakstenen te lijf gaat als het leven daarom vraagt.’ Het is met stip een van de beste zinnen die ik de laatste tijd las. In ‘Wieke in Zambia’, het nieuwe boek van onze onvolprezen columniste, dat vanmiddag feestelijk uitgereikt zal worden en dat ik, lucky me, al eerder mocht lezen. Dus uiteraard is het ons nieuws van de dag aan het begin van deze verder zo druilerige novemberweek.

 

Druilerig. Als Wieke iets niet is, is het dat. Eerder het tegenovergestelde. In het kwadraat. Al 25 jaar, ook dat wordt vandaag trouwens gevierd, doet ze in Libelle verslag van haar leven (en sinds een jaar dus ook bij ons op franska.nl. Dat was altijd al heerlijk om te lezen, maar toen ze met man Rob, die arts is, zes jaar geleden naar Zambia verhuisde, kregen haar columns helemaal iets onnavolgbaars.

 

 

Niet met bakstenen, maar met haar geheel eigen nuchterheid en humor betrad ze haar nieuwe leven

 

Er is namelijk maar één Wieke. Niet met bakstenen, maar met haar geheel eigen nuchterheid en humor betrad ze haar nieuwe leven als ‘Madam Professor’, de vrouw van de nieuwe dokter. Met z’n allen mochten we er getuige van zijn hoe dat ging. Ineens was Afrika niet meer de ver-van-ons-bed-show, nee, Wieke, onze vriendin in den vreemde, vertelde haar persoonlijke belevenissen. Aaron, Benson, Isayas, Obed, Shopshop, Kwacha en Ngwee, we leerden haar dorpsgenoten en huisdieren kennen terwijl we thuis (veilig) op de bank zaten met een kop thee. Alles kwam voorbij: avonturen,  uitdagingen, teleurstellingen, nieuwe inzichten, lachbuien en tranen.

 

Hoezeer we met haar meeleefden, bleek toen Wieke na een poosje haar missie vond: het aanleggen van waterpompen in de omgeving en het financieel steunen van families die dat nodig hadden. Ze vroeg haar trouwe fans om hulp, riep een speciale FB-pagina in het leven, en hup, daar ging ze! Er werd guller dan gul gegeven en zeventig waterpompen later kunnen we ook hier rustig stellen: niemand doet het haar na.

En dan is er nu eindelijk Het Boek, ‘Wieke in Zambia’, al haar Afrikaanse avonturen gebundeld. Mijn ogen lieten de pagina’s dit weekend niet los, kan ik je vertellen. Dit wil je hebben, lezen en cadeau geven. Want wat kan die vrouw toch fantastisch schrijven! We heffen er vanmiddag het glas op. Proost!

 

 

Wieke in Zambia – Wieke Biesheuvel – €19,95 – Just Publishers

 

 

Journalist Caroline Griep doet steeds weer een poging tot opgeruimd leven. Daar schrijft ze over. En over wat ze iedere dag tegenkomt tijdens haar ochtendwandeling door de media.

Fotografie portret: Dingena Mol, Haar & make-up: Astrid Timmer