Hitte­plan

 

Als er iemand verstand heeft van hitteplannen, is Wieke het wel!

 

Ik heb met jullie te doen hoor, dat wil ik absoluut gezegd hebben voordat ik het hitteplan doorneem en mijn eigen tips doorgeef. Met jullie hoop ik dat de hitte voorbij is, als jullie dit lezen. Nu even dit:  als er iemand verstand heeft van hitteplannen, ben ik het wel. Ik snap niet dat ik niet gebeld ben.

 

Je kleuter koelen aan een stijf en ijskoud lijk, brr. Geef die kinderen een ijsje!

 

Veel nieuws biedt het Nederlandse hitteplan niet. Dat je veel moet drinken en dat de airco aan moet, zijn dingen die elk weldenkend mens zelf kan verzinnen. In Spanje bedachten ze dit: stuur kwetsbare kindertjes naar een koel mortuarium. Ik krijg daarbij enge beelden door. Je kleuter koelen aan een stijf en ijskoud lijk, brr. Geef die kinderen een ijsje! Maar dat gaat vast anders dan ik denk. Wat me  trof, was de zorgzaamheid van de NS. Treinconducteurs mogen rokjes aan, want broeken zorgen voor ‘bilbroei’. Bilbroei. Ik houd nu al van dat woord.

 

De hitteplanadviseurs: Blijf binnen. Oudjes en dikkerds graag in de buurt van de airco. We stoken onze huizen in de winter warm, waarom dan niet koelen in de zomer? Dat dikkerds ook tot de risicogroep behoren als het dagenlang boven de dertig graden is, dát wist ik nou weer niet en daar schrok ik toch even van, want ik ben niet dun. Integendeel. Dikkerds kunnen hun zweet niet lozen, las ik. De speklaag zou dat tegenhouden.

Al vijf jaar leef ik tijdens de jaarlijkse hittegolf, die vier maanden duurt, in temperaturen boven de 33 graden. Met uitschieters naar de veertig. Nieuwsflits: deze dikkerd zweet zich dan een ongeluk. Ik zie het zweet met fonteinkracht uit mijn poriën spuiten. Dwars door de speklagen heen. Elk uur neem ik een groot glas water met ijsklonten en ik draag standaard een gezellig zweetbandje om mijn voorhoofd. Ik heb er tien en ik leg ze in de vriezer. Elk uur verversen. Een soort maandverband, maar dan voor je hoofd.

Dat groene pak in de vensterbank? Da’s natuurlijk wijn. Het leven moet wel leuk blijven, ook tijdens een hittegolf. En kleur ik niet reuze leuk bij de tuinkussens? Wordt het echt te warm, dan neem ik een diepvrieskip op schoot. Gewoon uit mijn eigen mortuarium.

 

  

Wieke Biesheuvel is columnist bij Libelle, schrijft boeken, woont in Zambia en helpt de plaatselijke bevolking met medewerking van haar vriendinnen hier aan waterputten.