Wie heeft de kleinste?

 

Size does matter als het gaat om de verpakkingen van je boodschappen.

 

 

Want die boefjes van voedselproducenten stoppen er steeds minder in terwijl jij er juist meer voor moet betalen. Krimpflatie heet dat en je kunt het zo gek niet bedenken of je koopt er minder van; van rijst tot frikandellen en van drop tot theezakjes. Je wordt gefopt waar je bij staat.

 

Zo kocht ik van de week een pak chocoladekoekjes en toen ik ze in de trommel deed zag ik tot mijn verbazing dat er in plaats van drie koekjes per vakje maar twee inzaten. Dus in plaats van 12 kreeg ik er voor hetzelfde geld maar 8! Dat is natuurlijk ook een manier voor de supermarkten en voedselproducenten om heel bijdehand te zeggen dat het eigenlijk wel meevalt met de prijsstijgingen. Maar ik ben toch zeker niet gek?

 

Hoog tijd om als consument terug te slaan en de producten te ontmaskeren die het meest “gekrompen” zijn. Daarom houdt het consumentenprogramma Radar de verkiezing ‘Wie heeft de kleinste?’. Zij roepen kijkers op om producten aan hen te melden waarvan de inhoud van de verpakking inderdaad kleiner is geworden, maar waarvan de prijs gelijk is gebleven of zelfs hoger is geworden.

 

Neem bijvoorbeeld Parrano strooikaas: in een potje zit tegenwoordig nog maar 150 gram (ipv 170) terwijl de prijs is verhoogd van 3,29 euro naar 4,15 euro. Via de Krimpflatie Calculator kun je zelf uitrekenen hoeveel duurder een product geworden is en kun je het hier nomineren voor de nieuwe Wie heeft de kleinste-Award.

 

Wedden dat het bedrijf dat deze prijs wint opeens heel wat minder praatjes heeft?

 

Credits beeld: radar.avrotros.nl

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit