Wie gaat er nog naar een reis­bureau?

 

Zo, januari is begonnen en buiten is het grijs en grauw. Dat vraagt om een zonnetje. Hoe dan?

 

Door alvast lekker te gaan fantaseren over de zomervakantie. Want die wordt in januari volop geboekt. Lang leve het internet. Daar vind je alle informatie die je nodig hebt om een topvakantie te regelen, van het strandweer tot het aantal sterren voor het lopende buffet. Dat was in het verleden wel anders. 

 

Vroeger ging je naar het reisbureau. O, dat was zo’n fijne plek. De voorpret begon natuurlijk al met die dikke gidsen die je meekreeg. Vol met plaatjes van exotische bestemmingen met goudgele stranden waar knaloranje mensen heerlijk vol in de zon lagen te bakken. De korrelige foto’s van appartementencomplexen beloofden een fantastische vakantie in Torremolinos of Blanes. In een heel klein stukje tekst werd uitgelegd hoeveel bedden de kamer had en of er ook een zwembad in de buurt was. 

 

Had je je keuze gemaakt, dan ging de mevrouw van het reisbureau bellen of het appartement nog vrij was en of er een stoel in het vliegtuig beschikbaar was om je ernaartoe te vliegen. Van vliegschaamte hadden we nog nooit gehoord. En als je dan na een lange en heul bijzondere reis op je bestemming aankwam moest je maar afwachten of het hotel een beetje leek op het plaatje uit de reisgids. 

 

Hoe de rest van de omgeving eruitzag ontdekte je tijdens de rest van je vakantie, als je ook een excursie had geboekt. Ook dat konden de dames van het reisbureau voor je fiksen. Zij wisten alles. Alsof ze alle bestemmingen zelf bezocht hadden en precies wisten waar jij de lekkerste paella kon eten of wie het beste ijsje van de stad schepte. 

 

Ze bestaan nog wel, die reisbureaus. Zo links en rechts zie ik er nog weleens eentje in een winkelstraat. En daar zitten dan ook klanten. Maar wie zijn dat? Daar ben ik nou zo benieuwd naar. Ga jij nog weleens naar een reisbureau om je te laten adviseren, of regel jij alles lekker zelf? 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit