Wie boent bij jou thuis de badkamer?

 

Hoewel we in Huize Smit over het algemeen best in harmonie met elkaar leven, zitten we nu al een tijdje op elkaars lip. Ook wat het huishouden betreft.

 

Normaal gesproken waren we door de week lekker wieberen, want: op school en op onze werkplekken buiten de deur. Dat had een verschrikkelijk groot voordeel: thuis werd het niet rommelig en vuil.

 

Maar inmiddels zijn we alle vier al zo’n beetje een half jaar thuis aan het werk en wat blijkt? We maken er af en toe best een bende van. Nu bof ik dat mijn Meneer een zeer geëmancipeerde moeder heeft, die hem heeft opgevoed met het idee dat haar zoon prima kan poetsen. Dus verdelen wij de taken hier in huis waar het op schoonmaken aankomt. De een heeft talent voor de was en de ander voor het boenen van de badkamer. Gaat hier in volstrekte harmonie.

 

Maar dat is niet overal het geval, zo stelt een onderzoek* van bureau Motivaction. Zij vroegen 1000 Nederlanders tussen de 18 en 65 jaar hoe bij hen thuis de taakverdeling van het huishouden is. En wat blijkt? Sinds de lockdown maken we veel vaker schoon. Een derde van de Nederlanders moet meer doen in huis en de mannen doen dat meer dan ooit, alhoewel de meerderheid van de gezinnen er een nogal traditionele rolverdeling op na houdt.

 

Ruim de helft van de vrouwen, ook in jonge gezinnen, vindt nog steeds dat zij het meeste in huis moet doen, terwijl ruim een derde van de mannen meer klusjes oppakt. 1 op de 5 vrouwen is weliswaar blij dat hun man meer in huis is gaan doen, maar ze zijn niet tevreden met de manier waarop de heren hun huishoudelijke taken uitvoeren. Nah, doet die man zijn best, is het weer niet goed.

 

Niet zeuren hoor dames, anders moet je het maar zelf doen vind ik. Hulde voor al die kerels die snappen dat ze best de badkamer eens een beurt kunnen geven. Mijn meneer kan boenen als de beste en hij is ook gek op opruimen. Dat wordt wat als ik in december de ballen voor de boom moet zoeken. Is hij vast weer vergeten waar hij ze gelaten heeft.

 

Bron: Motivaction in opdracht van wereldwijd hygiëne- en gezondheidsbedrijf Essity.

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit