Wie betaalt er op de eerste date?

 

Ouderwets of goede manieren: de man die op een date betaalt. Bij een man-vrouwsituatie is dit vaak nog wel een kwestie waar uiteenlopende meningen over zijn.

 

 

 

 

De grootste feminist kan hierover nog wel eens verrassend uit de hoek komen en er tóch op staan dat de man betaalt. Ik vind het bij First Dates ook altijd het spannendste moment van een date bij een heterokoppel: wie gaat er betalen? Persoonlijk zou ik altijd aanbieden om ook die rekening te pakken; het zou me oprecht niet veel uitmaken als ik moest betalen. Sterker nog, als ik iemand daarna niet meer zou willen zien zou ik juist liever zélf betalen.

 

Daar ben ik niet de enige in, want Elite Singles heeft een nieuw onderzoek gedaan naar de betaalkwestie op de eerste date. Opvallend: mannen en vrouwen denken daar allebei anders over.

 

Onder de mannen mannen vindt namelijk 62,6 procent dat zij moeten betalen op de eerste date, terwijl 46 procent van de vrouwen dit verwacht. 31 procent van de vrouwen maakt het niet uit wie betaalt, 18 procent wil het liefst de rekening splitten en 5 procent vindt dat zij als vrouwen de rekening moeten oppakken.

 

Bij de mannen zien die cijfers er dus heel anders uit: 28,28 procent maakt het niet uit wie betaalt, 7,07 procent wil het liefst splitten en 2,02 procent verwacht dat de vrouw op de eerste date betaalt.

 

Eerlijk gezegd had ik de percentages wat betreft het splitten van de rekening bij beide geslachten wel hoger verwacht; dat is toch uiteindelijk het eerlijkst? Toch is dit onderzoek behoorlijk representatief; het is namelijk gedaan onder 300.000 vrijgezelle mannen en vrouwen. Dat de man betaalt mag dus misschien ouderwets zijn, toch is het bij zowel mannen als vrouwen de meest voor de hand liggende optie.

 

 

 

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer