Wetenschappelijk bewezen: 10 minuten met een hond spelen kan je pijn verzachten

vrouw hond fb

 

Dat het aaien van een hond een positief effect op je humeur heeft was al langer bekend, maar nu blijkt het ook heel goed te werken tegen pijn.

 

 

 

Het kan de beste overkomen en ook ik heb soms een stomme dag. Dan is er echt niks fijners dan met mijn hond op schoot te gaan zitten en een beetje in de verte te staren in de hoop dat de bui weer overwaait. Dus dat mijn Takkie een soort therapeutische gave had wist ik allang.

 

Maar uit nieuw Amerikaans onderzoek blijkt dat honden er ook echt voor kunnen zorgen dat je veel minder fysieke pijn voelt, zelfs als je slechts 10 minuten met ze speelt. Onderzoekers vroegen 200 mensen die zich bij de Eerste Hulp van het ziekenhuis meldden om het niveau van hun pijn een score van 1 tot 10 te geven. Daarna werden de patiënten in twee groepjes verdeeld waarbij de ene groep 10 minuten met een therapiehond doorbracht en de andere groep niet.

 

En wat bleek? Het groepje dat even de tijd kreeg om met de hond te spelen en te knuffelen voelde al na 10 minuten veel minder pijn en angst dan de groep die niet met de hond in een ruimte waren geweest. Zelfs bij patiënten die een nieuwe heup of knie kregen bleek dat de therapiehond hun pijn letterlijk en figuurlijk verzachtte.

 

Volgens de onderzoekers zorgen de therapiehonden namelijk voor afleiding van de symptomen die de pijn bij de patiënt veroorzaken. Daardoor voelen ze die veel minder intens. Want als je een hond aait komen er zogenaamde knuffelhormonen vrij. Deze oxytocine maakt dat je minder stress en dus ook minder pijn voelt.

 

Conclusie: Het aaien van mijn Takkie werkt (bijna) net zo goed als een paracetamolletje

 

Bron: Plos.org

 

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit