Welke bril past bij jouw gezicht?

 

 

Een nieuwe bril uitzoeken was nog nooit zó makkelijk.

 

 

 

Sinds mijn zestiende loop ik al rond met een bril. En ik heb er maar drie gehad sinds die tijd. Nadat ik exemplaar nummer één zes jaar met trots had gedragen was ik er per ongeluk op gaan zitten. Stiekem liet ik een traantje vallen. Want na al die jaren was ik behoorlijk gewend aan dat fijne montuur op mijn neus. Het tweede exemplaar kocht ik van mijn schamele studentenbudget. Dat kon je aan de kwaliteit zien; lang heeft ie het niet volgehouden. Dus was ik dit jaar toe aan nummer drie, een gouden exemplaar. Wat grappig is, is dat als je mijn drie brillen naast elkaar zou leggen je een patroon zou zien: allemaal rond, allemaal redelijk groot, allemaal liepen ze zo ongeveer precies met mijn wenkbrauwen mee. Het enige verschil is de kleur.

 

En dat is geen toeval. Ik kan urenlang in de winkel rondlopen om verschillende brillen te proberen. Mijn hoofd is heel lastig. Met een te klein exemplaar lijkt mijn hoofd nog boller dan het al is. En met een vierkante bril heb ik het gevoel dat iemand een Mondriaanschilderij op mijn gezicht geplakt heeft. Niet te doen. Dus kies ik elke keer opnieuw voor een ronde. En blijkbaar is dat zo gek nog niet, want er is onderzoek naar gedaan en het blijkt dat een bepaalde gezichtsvorm vraagt om een bepaald soort bril.

 

Ben je benieuwd welke bril jij het beste kan dragen? Kijk dan maar snel hieronder. Sta je ook nooit meer urenlang in de winkel met al die monturen in je bakje.

 

Rond hoofd

 

Hey, hallo, ja natuurlijk begin ik met mijn eigen gezichtsvorm. Tonnetjerond. Mensen met deze vorm moeten proberen om hun zachtere kenmerken te complementeren. Dus ga je voor ronde monturen en zeker niet voor hoekige.

brillen

1. Ivana Helsinki, €199,-

2. Ivana Helsinki, €199,-

3. Ultralight, €139,-

 

 

Ovaal hoofd

 

Bijna alle monturen passen bij jou (lucky bastard). Maar kies wel voor stijlen die ietsje breder zijn dan je gezicht.

 

4. Will.I.Am, €169,-

5. Ivana Helsinki, €199,-

6. Diesel, €199,-

 

Vierkant hoofd

 

Om meer lengte in je gezicht te creëren en om te krachtige lijnen te compenseren, kies je voor smallere stijlen die een hoekige vorm hebben.

 

brillen

 

7. Specsavers, €49,-

8. Specsavers, €49,

9. Ivana Helsinki, €199,-

 

Hartvormig hoofd

 

Kies een bril die iets breder is dan je voorhoofd en die een brede bovenrand heeft. Een cat-eye montuur zou perfect passen bijvoorbeeld.

 

brillen

10. Love Moschino, €169,-

11. Read or Dead, €139,-

12. Ivana Helsinki, €199,-

 

 

 

 

Rechthoekig hoofd

 

Kies voor een bril die een brede bovenrand en een vierkante vorm heeft. Blijf uit de buurt van ronde en zachte monturen, die zullen niet het beste uit je hoekige vormen halen.

 

 

13. Will.I.Am, €169,

14. Karl Lagerfeld, 199,-

15. Specsavers, €79,-

 

Driehoekig hoofd

 

Ga voor dikke bovenranden of een cat-eye montuur om je ogen te benadrukken.

 

16. Specsavers, €49,-

17. Specsavers, €49,-

18. Ivana Helsinki, €199,-

Door: Danique van Leeuwenstijn

Danique is coördinerend redacteur bij Franska.nl. Samen met haar Britse vriend woont ze in het hartje van Londen. Zelf is ze gek op reizen, gezelligheid, koken, goede wijn, en vintage treasures.

Afbeelding van Danique van Leeuwenstijn