Welk woord gaat het winnen dit jaar?

 

Selfieshopper, drankhangen, balanstrutje of vliegschaamte?

 

Is er nog iemand die níet weet wat een selfie is? Inderdaad. En een selfiestick dan? Logisch ja. Beetje ver gezocht, maar toch: een stemfie? Oké. In dat geval maak je ook gewoon een selfie met een selfiestick, maar dan in een stemhokje. Nog eentje dan. Dronie. Nee? Je maakt nog steeds een selfie maar dan niet met je selfiestick maar met een drone. Dronie dus. Appeltje eitje, toch?

 

Facebookrellen, treitervlogger, appen? Gesneden koek! Maar whappen? Dat is hetzelfde als appen, want het komt allebei van WhatsApp en dat is de dienst die dit mogelijk maakt. En als de dienst geen service heeft en het appen mislukt? Een appongeluk natuurlijk! Dus niet. Zit je append achter het stuur of op je fiets en het gaat mis omdat je dan dus niet goed uit je doppen kijkt, dan maak je een appongeluk en ben je de pisang, de sigaar of de Sjaak, en dat wil je niet. YOLO – you only live once – remember?

 

Laten we dan maar een spelletje dopingdomino doen. Nee hoor. Fatoe! Bij dopingdomino moet je namelijk domino-effect denken en dan zie je vanzelf een heleboel dopinggebruikers voor je die achter elkaar worden gepakt. In de wielerwereld, ja. Daar bakken ze ze nogal bruin wat dat aangaat.

 

Geweldig toch, die taal van ons? Toujours in ontwikkeling. En maakt het uit dat er veel Engels bijzit? Dat maakt onze dochters niet langer óf smart óf sexy, maar allebei, dus smexy. Een cupcakemamma kunnen ze per slot van rekening altijd nog worden. Niet dan?

 

 

Elk jaar organiseert woordenboekenuitgever Van Dale de Woord van het Jaar-verkiezing. Zo ook dit jaar dus. Wat vind jij? Welk woord gaat het winnen in 2018?

 

Selfieshopper 

Iemand die bij internetwinkels kleding e.d. bestelt om er een selfie in of mee te maken en het product dan retour stuurt.

 

Vliegschaamte

Je schaamt je als je het vliegtuig neemt omdat er minder milieubelastende alternatieven zijn.

 

Plogging

Vorm van fitness waarbij je al joggend afval raapt.

Drankhangen 

Met in je ondergoed op de bank hangen met snacks en drank.

 

Balanstrutje 

Carrièrevrouw die te veel bezig is met de balans tussen werk en privé om te kunnen doordringen tot de top van het bedrijfsleven. 

 

Achttien woorden zijn genomineerd en je kunt nog tot en met 17 december stemmen.

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans