Wel of niet doen: Je haar verven als je grijs wordt

vrouw lang grijs haar

 

Ik weet het, de wereldvrede hangt er niet van af. Maar ik zit met een dilemma waar iedere vrouw van een zekere leeftijd mee te maken krijgt.

 

 

‘Jeetje mam, wat word je grijs!’ Normaal gesproken kan ik met een zak over m’n hoofd lopen en dan nog zullen mijn kinderen niets over mijn uiterlijk zeggen. En nu sta ik onder een tl-lamp in de lift en opeens krijg ik deze opmerking. Alsof ik dat niet zelf allang gezien had.

 

 

Ik bof, want mijn reis naar grijs begon pas toen ik al lang en breed de 45 was gepasseerd. Die eerste grijze draden kon ik nog wel wegmoffelen of ik trok ze er gewoon uit. Maar nu ik bijna de 54 aantik is er geen redden meer aan. Ik kan mijn haar zelfs niet meer zo dragen dat het grijs niet meer opvalt.

 

 

Sinds die opmerking van mijn kind loer ik dus naar andere vrouwen van mijn leeftijd. Wat hebben die gedaan, hebben zij het ook weer donkerder geverfd? Is die grijze toef echt? En ik zie steeds meer vrouwen met een forse uitgroei van soms wel 10 centimeter. Zij hebben een paar maanden geleden zeker besloten om hun haar niet meer te verven en de natuur zijn beloop te laten en gewoon grijs te worden. Volgens de damesbladen ben je dan bevrijd of moedig. Alsof je bang moet zijn voor grijs haar, omdat het eng is om je eigen haarkleur te laten zien.

 


 

Volgens diezelfde bladen is het trouwens reuzehip om een ‘grey lady’ te worden. Er zijn talloze voorbeelden op Instagram te vinden van vrouwen die mij voor zijn gegaan en besloten om de verf aan de wilgen te hangen en een ‘silver fox’ te worden.

 

 

Ik weet dus niet zo goed wat ik met mijn ‘antiek blond’ aan moet. Hier op de redactie riepen ze in koor dat ik mijn haar moet gaan verven, maar ik weet nu al dat ik te lui ben om iedere vier weken bij de kapper in de stoel te gaan zitten om de boel bij te kleuren. Bovendien zie ik die enorme landingsbaan van uitgroei niet zitten als ik besluit om dan toch maar grijs te zijn. Keuzes, keuzes, keuzes, je zou er grijze haren van krijgen…

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit