Weet jij wat je koopt bij Temu?
Het is niet allemaal rozengeur en maneschijn bij de populaire Chinese webshop.
De Chinese webwinkel Temu is een hype van jewelste, en allang niet meer een site waar alleen TikTok-meisjes hun allernieuwste en spotgoedkope lipgloss kopen. Mijn vriendin T. vertelde met het schaamrood op de wangen dat ze er zelf ook een beetje verslaafd aan is geraakt. Het is namelijk spotgoedkoop, wordt snel bezorgd en negen van de tien keer ziet het er exact zo uit als op de foto in de webshop. Kleding, schoenen of een tube crème, T. wordt er blij van.
Maar de Consumentenbond is veel minder enthousiast, want zij vinden dat het bedrijf niet eerlijk is naar hun klanten. Daarover zegt directeur Sandra Molenaar in De Telegraaf: ‘Het bedrijf houdt zoveel informatie achter dat consumenten geen weloverwogen aankoopbeslissing kunnen nemen.’
Zoals bijvoorbeeld bij die tube crème van mijn vriendin, want het is voor sommige producten helemaal niet duidelijk wat er precies in zit. De Italiaanse consumentenorganisatie Altroconsumo had al in 2023 door dat voor veel cosmeticaproducten die Temu verkoopt geldt dat de ingrediënten die wel op de verpakking staan helemaal niet, of alleen in heel kleine beetjes, in de tube zitten. Maar het kan nog erger.
De Europese brancheorganisatie voor de speelgoedindustrie kwam er nog niet zo lang geleden achter dat het speelgoed dat door de webwinkel wordt verkocht soms een risico kan vormen voor kinderen omdat ze niet voldoen aan de Europese veiligheidsvoorschriften.
Volgens de directeur van De Consumentenbond kan het ook echt niet dat de website van Temu ‘bol staat van de manipulatieve technieken om consumenten meer geld te laten uitgeven op het platform’. Want heb je weleens geprobeerd om je account op te heffen als je er genoeg van hebt? Dat is bijna onmogelijk, en dat mag volgens de Europese wetgeving niet.
Genoeg redenen om de razend populaire website eens stevig onder de loep te nemen. De Consumentenbond heeft nu bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM) een klacht over Temu ingediend, net als andere Europese consumentenorganisaties dat hebben gedaan bij hun eigen nationale toezichthouders. Deze klachten worden gebundeld en aan de toezichthouder in Ierland gestuurd waar het Europese hoofdkantoor van Temu zit. Het bedrijf moet er dan mee aan de slag zodat jij als consument beter beschermd bent tegen de nukken van de Chinese overheid.
Wedden dat jij niet in de smiezen hebt wat er met jouw data zoals je bankgegevens of je IP-adres gebeurt nadat je de gebruikersvoorwaarden in de Temu-app hebt geaccepteerd. Want hoewel er nog geen direct bewijs voor is kan het zijn dat de Chinese overheid over jouw schouders meekijkt via je telefoon. Dat is de prijs die je betaalt voor al die goedkope spulletjes.