Dit is ook een goede oplossing tegen hooikoortsklachten

 

Als je buiten om je heen kijkt zie je het overal, een waas van geel poeder. Dit stuifmeel is echt de hel als je hooikoortspatiënt bent.

 

 

 

Om me heen lopen zoveel mensen te niezen en te snotteren. Het pollenseizoen is weer begonnen en voor veel hooikoortspatiënten betekent dat niesbuien, hoofdpijn en eindeloos kriebelende ogen. Doodmoe worden ze ervan en het einde is nog lang niet in zicht. Maar om nou al die tijd binnen te blijven, dat kan natuurlijk niet.

 

Misschien helpen deze tips ook een beetje.

 

  • Zorg dat je een goede luchtreiniger in huis hebt. Deze filtert pollen uit de lucht, zodat je minder last hebt van hooikoorts. Laat je goed informeren, kies er eentje met een HEPA-filter en let erop dat het maximaal te reinigen volume overeenkomt met het volume van de kamer waar je het apparaat neerzet.
  • Vraag je huisarts om een bloedtest om uit te vogelen van welke soorten pollen je last hebt. Zo weet je voortaan beter in welke periode van het jaar je klachten zal krijgen. Op deze pollenkalender staat precies wanneer ze bloeien, hoe ze eruitzien en hoeveel er vandaag in de lucht te verwachten zijn.
  • Smeer een paar keer per dag een beetje vaseline op je wenkbrauwen en je wimpers. Het vet vangt het stuifmeel op zodat het niet in je ogen komt en zo voor irritatie kan zorgen. Een goed afdekkende zonnebril dragen helpt ook. Een beetje vet langs de randjes van je neusgaten heeft hetzelfde effect voor je neusslijmvliezen. En, heel belangrijk: probeer je neus en ogen de hele dag niet aan te raken.
  • Ga voor het slapengaan nog even kort douchen, dan spoel je de pollen van je af.
  • Hang je was niet buiten om te drogen, daar hebben de pollen vrij spel.

 

Tot slot nog één tip die echt de moeite waard is om te proberen.

 

Sommigen mensen hebben naast hooikoorts ook een voedselallergie. Het immuunsysteem is dan niet in staat om zogenaamde allergenen van elkaar te onderscheiden en daardoor ontstaat ook een allergische reactie op sommige voedingsmiddelen. Volgens bioloog Arnold van Vliet kun je appels waarschijnlijk niet goed verdragen als je last hebt van berkenpollen. En heb je vooral last van hooikoorts door graspollen? Dan kun je weleens een allergische reactie krijgen van bijvoorbeeld meloen, aardappelen, paprika, tarwe, tomaat en pinda’s. Dit verschijnsel heet kruisactiviteit en is voor hooikoortspatiënten dus dubbel zo vervelend. Het is dan beter om die producten niet of minder te eten op het moment dat graspollen bloeien.

 

 

 

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit