Weer niet gelukt

 

Huhh, zul je denken, wat bedoelen ze daar nu weer mee als thema bij Heel Holland Bakt? Mislukte taarten? 

 

Nee, dat thema ‘weer niet gelukt’ is een kleine knipoog naar de goede voornemens waar we het nieuwe jaar mee starten maar die al na een paar weken sneuvelen. Uit onderzoek blijkt dat we het zelfs al na de eerste uitglijder opgeven. Sommigen houden het niet eens twee weken vol. Hoe staat het met jouw goede voornemens? Had je ze?  

 

Ik geef toe dat ik eigenlijk nooit specifieke voornemens heb voor het nieuwe jaar. Enerzijds omdat ik weet dat goede voornemens maar moeilijk volgehouden worden en anderzijds omdat als ik iets wil veranderen, het bij mij ook altijd acuut moet gebeuren. Herken je dat? Dan moet het direct dezelfde dag nog. En ja, sommige dingen lukken wel en andere niet.

 

Zo kan ik me wel voornemen om geen suiker te eten maar met mijn vak is dat onmogelijk. Wel let ik op suiker. Zo drink ik nooit frisdrank, geen suiker in thee of koffie, eet ik geen kant-en-klaar-gerechten omdat daar heel vaak suiker in zit, en eigenlijk ook nooit zoet op brood en zo min mogelijk tussendoortjes met suiker. En toetjes sla ik ook bij voorkeur over. Zo kan ik dus wel genieten van een taartje, cake of koekje op zijn tijd.

 

 

De taarten in HHB zijn deze week zoals je zult begrijpen vól calorieën, want we gaan voor vól genieten. De bakkers gaan aan de slag met hun favoriete versie van de chocoladebombe. De technische opdracht, die zij in de uitzending nog niet weten, maar jij nu wel, wordt een hazelnootrol, waarbij ze álles zelf moeten maken, dus ook de hazelnootpasta. En geloof me: als je de lekkerste hazelnoten kiest is dat zó enorm lekker. Zo’n 80% van alle hazelnoten komt uit Turkije, maar de allerlekkerste komen uit Italië, Piemonte om precies te zijn, met Cortemelia als ware hazelnoothoofdstad.

 

O ja en dan gaan we ook nog letterlijk en figuurlijk over the top met het spektakelstuk, want daar mogen de bakkers volledig losgaan, maar dat is moeilijker dan je denkt, want een over-the-top taart moet wél lekker blijven.

 

O en kijk eens, wat zou ik zonder mijn twee helden moeten op zo’n dag… Want zonder hen was ‘t mij vast niet gelukt…

 

Door: Janny van der Heijden

Janny van der Heijden draagt graag jurken, pakjes en hoge hakken. Bekend als stijlvol jurylid van Heel Holland Bakt en presentatrice van Landinwaarts, schrijft ze dagelijks over eten, drinken en koken en proeven. Dat doet ze elke zondag bij ons. Janny schreef verschillende kookboeken. Ze heeft twee zoons en is oma van twee kleindochters

Afbeelding van Janny van der Heijden