Tips voor een weekendje weg met vriendinnen

 

Want vrienden en vis blijven drie dagen fris.

 

Vakantie met vriendinnen, ik doe het al sinds ik achttien ben. Van Ibiza naar Barcelona, New York, Thailand en weer terug. Een voor een allemaal heel bijzondere vakanties. Een voor een nieuwe ervaringen. Én voornamelijk een voor een grote leermomenten. Want hoe de ene vakantie perfect was verlopen, zonder ruzie of gedoe, was de ander geëindigd in tranen, gebroken vriendenharten en een drama vergelijkbaar met Goede Tijden, Slechte Tijden.

 

Met vrienden op vakantie gaan klinkt gezellig, maar in de praktijk loopt het vaak toch nét even anders. En daarom hier mijn lijstje met do’s en don’ts. Het kan zomaar je vakantie redden.

 

Do:

  • Kies een vriendin met eenzelfde mindset als jij. Het is niet heul handig als je ervoor kiest om een weekend of weekje weg te gaan met iemand die je net een paar weken kent. Je hebt geen idee hoe diegene leeft, of ze dezelfde interesses hebben als jij… Ga liever met die vriendinnen die je al jaaaaren kent, met wie je door dik en dun bent geweest en van wie je weet dat je ze niet na 48 uur achter het behang wil plakken.

 

  • Trek je eigen plan. Niks is zo verschrikkelijk als mee moeten met de ene trektocht na de andere terwijl jij jezelf met een glas wit en een goed boek op een strandbedje wil parkeren. Daar komt geheid ruzie van. Kijk van tevoren wat je zelf graag wil doen en laat je vriendin dit ook doen. Doe die dingen samen wat je allebei wilt, maar een rustig momentje voor jezelf pakken is nooit een slecht idee. Kan je ‘s avonds weer afspreken en je dag met elkaar delen onder het genot van een heerlijke borrel.

 

  • Iemand die ook zijn eigen plan durft te trekken. Komt een beetje neer op hetzelfde. Maar het lijkt me echt de hel als iemand alleen maar als een hondje achter je aanloopt terwijl jij juist een momentje voor jezelf nodig hebt. Goed om even over na te denken dus.

 

  • Potje maken. Geld. Het is altijd een ingewikkeld iets. Kun je je voorstellen dat je aan het einde van je avond, als je net heerlijk hebt gegeten, je je rekenmachine uit je tas moet halen om uit te rekenen wat jouw hoofdgerecht kostte en wat die van haar was om vervolgens apart te gaan betalen? Ver-schrik-ke-lijk. Maak aan het begin van je vakantie een potje. Leg erin wat je allebei uit wilt geven. En als jij een keertje iets extra’s wilt, betaal je dat gewoon zelf. Makkelijker kan ik het niet voor je maken.

 

Don’t:

  • Iemands andere kinderen opvoeden. Ga je met een vriendin op vakantie en neem je de kids mee? Hartstikke gezellig. Maar focus zelf op je eigen kinderen en laat haar op haar eigen kroost letten. Want als jij haar kinderen gaat zitten opvoeden kan er alleen maar ruzie van komen. Zou jij ook niet willen. Wat gij niet wil dat u geschiedt… Dat verhaal.

 

  • Sommige gesprekken wil je niet voeren. Ga niet na een paar wijntjes je mond voorbijpraten over wat je nou écht van haar partner vindt of hoe ze haar kinderen opvoedt (terugkomend op punt 1) of hoe ze met haar geld omgaat. Daar heb je niks mee te maken.

 

  • Niet te veel met elkaar delen. Vindt zij het géén probleem om naakt rond te lopen en ben jij een preutse tante, heb hier van tevoren een gesprek over. Niks ergers om dat gesprek te voeren terwijl jij het schaamrood op je kaken hebt en zij poedelnaakt voor je staat.

 

En mijn laatste en belangrijkste tip: geniet ervan. Het is zeldzaam dat je zulke momenten met elkaar kan delen en de herinneringen zullen voor altijd bij je blijven.

Door: Danique van Leeuwenstijn

Danique is coördinerend redacteur bij Franska.nl. Samen met haar Britse vriend woont ze in het hartje van Londen. Zelf is ze gek op reizen, gezelligheid, koken, goede wijn, en vintage treasures.

Afbeelding van Danique van Leeuwenstijn