Wat kunnen we verwachten van deze winter?

 

Kunnen we dit jaar dan ein-de-lijk rekenen op een witte kerst?

 

Het antwoord is hoogstwaarschijnlijk nee. Weeronline laat ons deze week weten dat ‘ook dit jaar de kans op een typisch wisselvallige en zachte Nederlandse winter groot is’ . Dit komt door zuidwestenwinden die van de oceanen onze kant op komen. Deze winden brengen warmere lucht mee dan normaal. Daarom geldt voor zowel december als januari én februari dat de temperaturen behoorlijk kunnen oplopen, tot wel boven de tien graden. De kans op vorst en sneeuw is daardoor nog kleiner dan gebruikelijk.

 
Normaal gesproken is het tijdens de Nederlandse winters overdag rond de zes graden en ‘s nachts rond het vriespunt. Maar deze winter zal het dus ook ‘s nachts vaak ver boven de nul blijven. Wie al hoopte op een Elfstedentocht dit jaar heeft niet veel geluk. Vroeger was de kans op de juiste weersomstandigheden rond de twintig procent, maar dit jaar blijkt ie rond de vijf procent te liggen.

 
Dus heb je je zinnen gezet op een écht witte kerst, dan zou ik maar op zoek gaan naar een fijn vakantieadres. Op IJsland bijvoorbeeld, dan komt het vast helemaal goed. En dan ga ik even duimen voor niet te veel regen in Nederland dit jaar. Strakblauwe lucht en tien graden, dat zou ik he-le-maal prima vinden.

 

Door: Danique van Leeuwenstijn

Danique is coördinerend redacteur bij Franska.nl. Samen met haar Britse vriend woont ze in het hartje van Londen. Zelf is ze gek op reizen, gezelligheid, koken, goede wijn, en vintage treasures.

Afbeelding van Danique van Leeuwenstijn