Ruikt je scheet door wat je eet?

 

Onze lieve collega’s van FavorFlav hebben van eten hun vak gemaakt. Je moet bij deze lekkerbekken zijn voor de beste recepten, geinige weetjes en de laatste eettrends. Willen wij natuurlijk ook van op de hoogte zijn. Vandaag: Wat kan je aan je scheten ruiken? 

 

Of je het nu leuk vindt of niet: iedereen laat scheten. Ja, jij ook. Wel 15 tot 25 per dag, om precies te zijn. En wie stiekempjes wel eens z’n eigen scheten ruikt, weet dat ze soms ook van odeur kunnen verschillen. Wat ons brengt bij de vraag: kan je aan je scheten ruiken wat je hebt gegeten?

 

In Koken & Weten, de podcast van gezondheidsjournalist Tijn Elferink op AD.nl zoekt Tijn dit uit en vraagt maag-darm-leverarts Ben Witteman om raad.

 

Witteman stelt iedereen eerst gerust – voor zover je je überhaupt zorgen maakte – winden zijn in principe heel goed voor de stoelgang. Want meer darmvolume betekent dat je meer aandrang hebt. Natuurlijk, de een heeft er meer last van dan de ander en dan heb je nog mensen met het prikkelbare darmsyndroom (PDS) voor wie het wel écht vervelend is, maar over het algemeen valt te stellen dat scheten laten prima is.

 

Stille stinkers

Schrok je van het idee dat je wel 15 tot 25 scheten per dag laat? Snap ik. Het zijn ook niet allemaal van die schietzak-scheten of die akelige stille stinkers. De meeste winden ruik en voel je niet. Maar áls ze ruiken, dan valt wel iets te zeggen over wat je gegeten hebt, vertelt Witteman. Koolhydraatwinden (bonen bijvoorbeeld) ruiken zurig en eiwitwinden (eieren, vlees) geven een rotte geur.

 

Mannen versus vrouwen

Wiens scheten stinken eigenlijk erger? Die van mannen of die van vrouwen? Men zegt die van vrouwen, maar daar gelooft Witteman weinig van. “Dan hebben ze mij in ieder geval niet getest,” aldus de arts.

Benieuwd van welk eten je nou flink gaat scheten? Bekijk de lijst hier.

Door: Redactie FavorFlav