It’s all about the money

 

Geld maakt niet gelukkig nee, want je kan er knallende ruzie om maken.

 

 

Je zou er eigenlijk ook les in moeten krijgen voor je gaat samenwonen denk ik weleens, want zonder uitleg moet je het met iemand doen die misschien wel een hele andere kijk op geld heeft. Niet gek dus dat het vaak hommeles om centen is binnen een relatie.

 

ABN Amro wilde hier het fijne van weten en liet onderzoek doen. Wat blijkt? 19 procent van de stellen tussen de 18 en 45 jaar heeft wel eens bonje om geld. Wat zeg ik? We hebben zelfs meer stress binnen de relatie om de centen dan ouderen. Een logische verklaring hiervoor is dat we meer en grotere bedragen uitgeven, zoals aan huizen en kinderen.

 

Waar de financiële ruzies vooral om gaan? Het uitgavenpatroon van de wederhelft komt op de eerste plaats, daarna om de boodschappen (?) en tot slot is er gesteggel over bestedingen in en rondom het huis. Eén op de vier houdt zich zelfs bezig met de uitgaven van de partner. Ik moet zeggen dat ik dit alleen doe als er een pakketje binnenkomt dat niet voor mij is, maar ik ben in mijn huishouden waarschijnlijk ook de one to watch in dit geval.

 

Een best wel geinig en logische uitkomst van het onderzoek is dat 1 op de 5 van de ondervraagden vindt dat zijn of haar partner onzinnige uitgaven doet. Ineens moet ik denken aan mijn vriend die bij Wish (honderd jaar op moeten wachten ja) een vernuftige sproeikop voor de tuinslang bestelde waar ik niks van begreep. Terwijl hij me dit weekend nog keihard uit stond te lachen toen die ene zwarte jurk wel heel laag uitgesneden bleek te zijn. 

 

De oplossing? Budgetteren, waar je natuurlijk weer allerhande handige apps voor kunt downloaden. Of wachten tot je de 45 jaar bent gepasseerd, want daarna blijkt alles beter en gelukkiger te worden.

Door: Adeline Mans

Afbeelding van Adeline Mans