Wat een verademing

 

Ademen. Het klinkt gek, maar Lisette had er een cursus voor nodig om dat goed te leren. En nu komen al die verkrampte ademspiertjes heerlijk tot rust. Nooit gedacht dat dát nog eens zou gebeuren.

 

…en toen zat ik in een cursus waarvan ik ineens helemaal zeker wist: wat ik hier leer, gaat mijn leven veranderen. Het was een ademcursus, van het Buteyko Instituut Nederland. Buteyko was een Russische arts die beroemd werd omdat hij mensen met astma kon genezen door ze lichter te leren ademen.

Een vrouw zat er vanwege astma. Een man zat er vanwege snurken en slaapapneu waarbij zijn hart elke keer even stilstaat. Een ander had veel allergieën en weer een ander een burn-out. Ik gaf als reden op: ‘Ik heb vorig jaar pas ontdekt dat ik niet goed adem. En ik wil nou weleens weten hoe het echt moet.’

Vroeger dacht ik zo weinig mogelijk na over mijn ademhaling. Bij yoga bijvoorbeeld vermeed ik ademhalingsoefeningen. Ik hield gewoon niet zo van ademen. Als het niet zou hoeven, zou ik het niet doen, bij wijze van spreken. Uitademen ging nog wel, maar inademen vond ik ronduit een vervelende klus.

 

Uitademen ging nog wel, maar inademen vond ik ronduit een vervelende klus

 

Vorig jaar vertelde een therapeut me: ‘Je ademt niet. Daarom voel je niks. Je zet je adem op een minimum om maar zo weinig mogelijk te voelen.’

Dat liet ik niet op me zitten en ik begon als een gek te ademen, om mijn ademspiertjes (die volgens haar al vanaf mijn vroege jeugd verkrampt waren) losser te maken.
Vervolgens waren er allerlei mensen die zeiden: ‘Je ademt zo geforceerd.’

Nou, in deze Buteyko-cursus vertellen ze je precies hoe het moet, ademen: stil en licht. Oppervlakkig. Met je mond dicht.

Door je mond ademen is een van de manieren waarop je te veel koolzuurgas kwijtraakt, net als hijgen, diep ademen, snurken, met open mond slapen… allemaal onbewust. Met te weinig koolzuur ga je hyperventileren. Volgens Buteyko-trainers zijn er ontzettend veel mensen die chronisch een beetje hyperventileren en dat leidt tot allerlei klachten en kwalen.

Sindsdien adem ik stil en licht. En alles is een beetje anders geworden. Alsof er niet alleen in mijn lichaam, maar ook diep in mijn ziel een horde kleine spiertjes aan het ontspannen zijn.

Een verademing, eigenlijk.

 

 

Lisette Thooft noemt zichzelf ‘lijf- en schrijfcoach’. Ze schrijft al jaren voor vrouwenbladen en spirituele tijdschriften en is auteur van 17 boeken over persoonlijke ontwikkeling. Daarnaast is ze singer-songwriter, in opleiding tot rebalancer, moeder en grootmoeder.
www.lisettethooft.nl