Wat doe jij op Konings­dag om 10.00 uur ’s ochtends?

 

Geschiedenis schrijven en de wereldpers halen, toch?

 

Jawel! Op 27 april kunnen we geschiedenis schrijven en de wereldpers halen door, net als de Italianen vorige maand deden, met z’n allen en op hetzelfde moment muziek te maken en te zingen. Onder het motto ‘wat zij kunnen moet ons ook lukken’, en omdat muziek verbroedert en we een beetje verbroedering nu best goed kunnen gebruiken, roept het Concertgebouworkest ons op om op Koningsdag om klokslag 10.00 uur in de ochtend – het moment waarop muziekverenigingen door het hele land op die dag doorgaans ook het volkslied spelen – samen het Wilhelmus ten gehore te brengen. Wat wil zeggen dat er vanaf nu al druk gemobiliseerd, georganiseerd en gerepeteerd kan en moet worden om straks te excelleren. 

 

Daartoe heeft de contrabassist van het orkest de partijen van ons nationale lied gearrangeerd voor zowel koren als koperkwartetten, trio’s en orkesten, en online gezet. Wie alleen meezingt vanaf zijn balkon, uit zijn raam en vanuit zijn tuin: we zingen niet alle vijftien coupletten maar alleen het eerste en dat gaat qua bladmuziek voor de verschillende stemgroepen zo.

 

En qua tekst alleen zo:

 

Wilhelmus van Nassouwe
ben ik, van Duitsen bloed,
den vaderland getrouwe
blijf ik tot in den dood.
Een Prinse van Oranje
ben ik, vrij, onverveerd,
den Koning van Hispanje
heb ik altijd geëerd.

 

Dan nog even dit: via de hashtag #Wilhelmus2020 kun je de oproep op sociale media delen en op Koningsdag ook een filmpje plaatsen. Voor de rest is het een kwestie van buren en buurtgenoten mobiliseren en kippenvel is alvast verzekerd.

 

Fijne Paasdagen!

 

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans