Waarom we zo heftig dromen in deze tijd

 

Zeiknat word ik wakker: zat ik potdikkeme wéér vast in een lift op de driehonderdste verdieping van een ziekenhuis waar ik in een badpak mondkapjes probeerde te verkopen.

 

We dromen heftiger in deze bizarre tijden van quarantaine. Ik ben niet de enige die raar en vooral zo duidelijk droomt; ik weet ’s ochtends het avontuur van de nacht nog exact na te vertellen. Herkenbaar? Veel mensen zeggen zich hun dromen nog beter te kunnen herinneren. Wat ik ook meemaak: zodra ik wakker word ’s ochtends, zitten de woorden COVID-19, corona en quarantaine gelijk in mijn hoofd. Word ik langzaam coronagek? Misschien.

 

Maar slaapdeskundigen weten wel waarom dit extreme dromen een corona-effect is. In de ochtenden droom je vaak het langst, zo ongeveer vijftig minuten achter elkaar. Je slaap bestaat uit meerdere fases en in je REM-slaap komen je dromen voorbij en juist omdat je in de ochtend bijna wakker wordt, onthoud je die laatste droom van de nacht vaak goed. Omdat de coronacrisis een grote impact op ons dagelijks leven heeft, is het niet gek dat je daar in je slaap onbewust nog over nadenkt. Ook slaap je nu net wat langer dan gemiddeld (als je geen kinderen hebt tenminste, ik word keurig elke dag om zeven uur wakker gepiept). Je hoeft niet te reizen naar je werk, dus geef je je ochtenddromen wat meer kans van slagen. Zonder wekker wakker worden dus, speelt een grote rol bij dit corona-effect. Je hebt simpelweg meer tijd voor die dromen die je goed onthoudt. Let wel: je droomt dus niet méér, je onthoudt ze gewoon beter.

 

Dat je wakker wordt en gelijk denkt aan corona of nu hevig droomt óver corona, is logisch. Het speelt nu, bij ons allemaal. Je gaat niet meer naar de kroeg, uit eten, naar vrienden. Je leven is anders, je zit noodgedwongen thuis en dat zit in je gedachten, all day, all night. Dromen zijn er om dingen te verwerken: en dit is iets dat elke nacht weer nieuwe verwerking nodig heeft. Leuke dromen zijn het meestal niet: we slapen  niet lekkerder nu. Zo geeft dertig procent van de mensen aan nachtmerries te hebben en onrustig te slapen sinds de crisis is begonnen. Dat komt met name door financiële zorgen en zorgen om het behouden van een baan. En uiteindelijk is het onbewust ook de angst in je droom dat jíj het virus krijgt. Of je nu rijk bent of niet, een succesvolle CEO bent of niet, waar je ook woont ter wereld, of je nu knap of slank bent of zes Chanel-tassen in je kast hebt liggen: you can be next. Dat geeft angst, ongekende angst, die je tot nu toe nooit kende.

 

Corona, COVID-19, quarantaine, het zorgt voor veel emoties. Emoties die je ’s nachts verwerkt. De onzekerheid die je voelt overdag over het leven, over wat er ons nog te wachten staat, daar gaat je brein ’s nachts mee aan de slag. Overdag verwerk je maar twee procent van alles wat er om je heen gebeurt, de andere 98 procent van je emoties verwerk je als je slaapt. Dus ga slapen, doe het voor je hersenen, en slaap dus niet uit. Want als je niet wakker wilt worden in je bikini in een kapotte lift: zet vooral die wekker, zo zeggen experts. Of krijg kinderen, zeg ik als ervaringsdeskundige.

 

 

Door: Tessa Heinhuis