Waarom we het graag willen vertellen als iemand overlijdt

 

De telefoon gaat. Het is mijn vriend S. En die belt nooit. Als er iets geregeld moet worden belt M, zijn vrouw.

 

 

Conclusie: er is iets. Ik hoor het meteen aan zijn stem. G is overleden, een oud-collega van ons met wie we een jaar intensief samenwerkten. Onze leeftijd, een vrouw en twee jonge kinderen achterlatend. We zuchten, we zeggen dat het ongelooflijk is en zo onverwacht ook en – humor is je beste vriend in tijden van droefheid – zeggen dat we écht gauw moeten afspreken voordat we allemaal dood zijn.

 

Ik app mijn geliefde die G ook heeft gekend en als ik op Koningsdag twee nieuwe buurtgenoten ontmoet en veel wederzijdse kennissen blijken te hebben, valt zijn naam ook weer. Praten als iemand is overleden, we hebben er behoefte aan. Want het is meelevend en verre van sensatiebelust, al lijkt het misschien alsof je lichtvoetig met iemands leed schermt. Daarom de verklaring.

 

1.  Verwerking

 

Je kunt het bijna niet geloven. Erover praten helpt, als je het hardop zegt is het waar. Al helemaal als de ander het ook weet en bevestigt.

 

2.  Saamhorigheid

 

Het overlijden van de ander verhoogt een angstig gevoel bij jou. Het had jou ook kunnen overkomen. Daarom zoek je troost bij de groep.

 

3.  Herinneringen ophalen

 

Toen mijn oude vriendin M zelf haar dood verkoos (ik had haar in geen tien jaar meer gezien) wilde ik alles en iedereen opzoeken die haar ook had gekend. Als iemand een hartje onder een facebookbericht plaatste, appte ik die persoon of diegene haar ook had gekend. En haar zus (die ik eigenlijk maar een paar keer had ontmoet, jaren en jaren geleden) moest ik ook meteen vinden en schrijven. Je wilt herinneringen delen, de persoon levend houden in je hoofd.

 

4.  Vertellen opdat de anderen het weten

 

Misschien voelt het soms een beetje roddelig (dit is trouwens de reden achter roddelen) om de ander te vragen of ze weten dat die en die is overleden. Maar ervaar jij het ook zo als iemand jou iets dergelijks vertelt? Waarschijnlijk vind je het fijn en voel je je ook een beetje bijzonder dat de ander jou uitkiest om dit nieuws mee te delen en om zijn of haar hart bij te luchten.

 

Het mag, het is begrijpelijk en lief bedoeld. Dus deel opdat we niet vergeten.

 

En voor het geval dat… vijf dingen die je moet weten als je partner aan het rouwen is.

 

Sterkte sowieso.

 

Door: May-Britt Mobach

Afbeelding van May-Britt Mobach