Waarom Vijftig Tinten Grijs onze ogen massaal heeft geopend

 

Leren riempjes, stoute pakjes en zweepjes in overvloed. Er zijn inmiddels drie delen verschenen van de kaskraker ‘Vijftig tinten grijs’. En dat heeft een boel teweeggebracht. 

 

Want sex sells, zo blijkt maar weer. En dat geldt zeker niet alleen voor mannen. Ook vrouwen willen er een boel over lezen en zien. We zijn allemaal nieuwsgierig naar hoe en wat en willen dolgraag een inkijkje hebben in de stoute avonturen van een ander. Met rode oortjes lazen we massaal de erotische romans van de Britse schrijfster E.L. James. In het Nederlands bestaan er de delen Vijftig Tinten Grijs, Vijftig Tinten Donkerder en Vijftig Tinten Vrij. Er werden wereldwijd meer dan 125 miljoen exemplaren van alleen al het eerste boek verkocht. En jawel, het merendeel van de lezers is vrouw. Juist vrouwen wilden weten hoe het afliep tussen de arrogante zakenman met zijn duidelijke sm-voorkeuren (plus kamer vol sm-spullen) en de verlegen student.

 

 

Het is wel een verrassende wending. Want sinds de boeken zo’n hit zijn, zijn we wat opener over seks en alles wat daarbij hoort. Aparte voorkeuren van iemand is niet meer iets om je voor te schamen. Het is minder een taboe geworden. Seks is gewoner, iets leuks, iets spannends. Het mag allemaal wel wat opener en bloter. Naakt en wild in bed zijn is oké. En dat is bijzonder, dat een boek dat kan veroorzaken. 

 

Hoofdrolspeler Dakota Johnson (28), die de aanvankelijk preutse Anastasia speelt in de films, denkt dat ze met het verhaal veel vrouwen heeft geraakt. “Ik kan niet namens alle vrouwen spreken, maar ik denk dat Anastasia veel vrouwen heeft geïnspireerd om uit te komen voor hun seksuele verlangens. Anastasia is een hyperseksuele vrouw die haar gevoel volgt. Zij schaamt zich daar niet voor. In dat opzicht denk ik dat zij bij veel vrouwen de ogen heeft geopend. Zij hoeven zich nergens voor te schamen.” Toch blijft ze ook na alle wilde seksscènes voor de camera ergens nog gewoon, schattig en beschaafd: “Over mijn eigen seksleven praat ik niet.”

 

Fifty Shades Feed, de nieuwste en laatste film van de trilogie, is donderdag te zien in 135 bioscopen. Het gaat over het jetsethuwelijk van Anastasia en Christian waarin er uiteraard opeens een hoop misgaat. Voor je ’t weet heb je ’t gevoel dat je naar een thriller zit te kijken. 

 

 

Door Redactie Franska.nl