Waarom je nooit koffie moet drinken voor het ontbijt

 

Zeg wijn, snacks of haute cuisine en de smulpapen van online foodmagazine FavorFlav weten waar te drinken, hoe het te eten en wat te koken. Dit keer serveren onze cheffies je: waarom je nooit koffie moet drinken voor het ontbijt.

 

Eerst een kop koffie ’s ochtends en dan de rest? Dat kan slecht uitpakken. Uit onderzoek van de universiteit van Bath blijkt dat een sterke bak troost na een gebroken nacht ervoor zorgt dat je lichaam glucose niet goed kan verwerken, wat leidt tot een verstoord metabolisme.

 

De onderzoekers onderwierpen 29 gezonde deelnemers aan drie testnachten: een nacht mochten ze gewoon acht uur tukken met daarna een zoet drankje als ontbijt, een andere keer werden ze regelmatig wakker gepord door de onderzoekers met datzelfde zoete drankje als ontbijt en bij het derde experiment kregen ze na een slechte nacht slapen eerst een kop koffie en daarna een zoet drankje.

 

Proefkonijnen
De onderzoekers bekeken elke ochtend hoe het lichaam van de proefkonijnen alle suiker uit het zoete ontbijt verwerkte. Als de testpersonen de dag begonnen met koffie, werd de glucose slechter afgebroken door het lichaam. Interessante resultaten, volgens de onderzoekers. ‘Koffie heeft dus gevolgen op ons metabolisme en onze glucoseafbraak. Dat realiseren we ons niet altijd. Juist als je slecht geslapen hebt, wil je juist graag een kop koffie drinken,’ zegt hoofdonderzoeker Harry Smith.

 

Na het ontbijt
Oplossing: drink de koffie na het ontbijt, dan heeft het geen effect meer op de stofwisseling. De onderzoekers zijn nog niet klaar met hun onderzoek naar koffie, nachtrust en het metabolisme. ‘We willen ook weten hoeveel je slaap moet verstoren om invloed te hebben op je systeem, wat de gevolgen voor de lange termijn zijn en op welke manier sport en bewegen die schadelijke effecten kan beïnvloeden.’ Ook de invloed van koffie zonder cafeïne of thee bij het ontbijt is nog niet onderzocht.

Door: Redactie FavorFlav