Waarom je niet bang hoeft te zijn voor het vaccin (al is het zo snel ontwikkeld)

 

 

We zijn blij, kunnen niet wachten, maar hebben ook een beetje scepsis. Zo’n vaccin dat in een half jaar is ontwikkeld, kan dat wel goed zijn?

 

 

Uit onderzoek blijkt dat 40 % van de Nederlanders toch angst heeft voor een vaccin dat zo snel is ontwikkeld en waarvan de gevolgen niet bekend zouden zijn. Ik las een razend interessant artikel op www.jan-magazine.nl  waar ze spraken met epidemioloog Patricia Bruining die mijn vragen allemaal beantwoordde en, eventuele, zorgen wegnam.

 

1.  Hoe kan een vaccin zo snel ontwikkeld zijn?

Het antwoord is eigenlijk vrij simpel. COVID-19 is de zoveelste variant van het COVID-virus dat al jaren bestaat. Zolang als COVID bestaat (al hadden wij er toen nog niet van gehoord, de medische wetenschap had dat wel) wordt er al onderzoek gedaan naar COVID en MERS en wordt er gezocht naar manieren om het te bestrijden. COVID 19 lijkt heel veel op haar ‘broertjes en zusjes’ en daarom konden de andere onderzoeken worden gebruikt voor het vinden van een vaccin.

 

2.  Is het veilig?

Elk vaccin of medicijn wordt uitvoerig en uitgebreid getest door onafhankelijke instanties zoals bijvoorbeeld de European Mediciness Agency.

 

3.  Hoe kan het dat dit vaccin zo snel is ontwikkeld?

Omdat iedereen het belang van het vinden van het vaccin voelt. Daarom was er meteen geld beschikbaar (iets wat anders natuurlijk heel veel tijd in beslag neemt). Ook werden de controlerende instanties meteen aangelijnd zodat alle stappen zo snel mogelijk doorlopen konden worden. Ook waren er heel veel vrijwilligers die zich aanboden om het vaccin te testen, iets dat bij andere vaccins nog wel eens anders is. En natuurlijk waren daar ook de andere onderzoeken waar op teruggegrepen kon worden.

 

Ik ben geen epidemioloog, maar voor mij werd het door dit stuk wel helderder. Ik begrijp dat de snelheid waarmee dit vaccin ontwikkeld heeft kunnen worden, niets zegt over de betrouwbaarheid van het vaccin. Het is gewoon een geval van ‘met vereende krachten’.

 

Zullen we voorzichtig fantaseren over een nieuwe, oude wereld? 

Door: May-Britt Mobach

Afbeelding van May-Britt Mobach