Waarom je de populaire Temu-app absoluut niet op je telefoon moet installeren

 

Ik word er zowat mee doodgegooid: ik scroll wat en ik zie alleen maar reclames van de Chinese webshop Temu. Wat is het? Waarom wil ik daar iets kopen?

 

 

 

 

Een van de mooiere dingen des levens is soms al je meuk opruimen. Zo verkocht ik een bak oude kleding op Vinted, doneerde ik dekens, kussens en kinderkleding aan het goede doel en maakte ik via Marktplaats iemand blij met mijn oude buggy. Ontspullen. Less is more. Dus ik wil niet weer shoppen. Ik heb oprecht even niets nodig. Maar die Temu blijft me stalken: voor 2 euro een leuke zwarte shopper? Voor 1,7 euro een babyskipak? Maar 4 euro voor een te gekke glitterblouse die mijn naam roept? Nee, nee… Ik wil niet.

 

En weet je waarom niet? Je moet de Temui-app niet installeren op je telefoon. Het lijkt zo te zijn dat het bedrijf malware (een virus) op je telefoon plaatst als je de app downloadt. Daarmee weet Temu zo’n beetje alles van je en kunnen ze je gericht targeten met nog meer zooi die je niet nodig hebt, maar wel pretty vindt. De app belooft je ook gratis spullen. Temu staat onder veel jongeren bekend als een plek voor gratis spullen, maar de Consumentenbond waarschuwt voor dit soort apps.

 

Je betaalt met jezelf

Temu is een zusterbedrijf van de app Pinduoduo, dat eind maart uit de appstore is verwijderd. “De app haalde gegevens uit je telefoon waar je als gebruiker geen toestemming voor verleende”, aldus een techexpert van de NOS.

 

Het gerucht gaat dat ze met de malware zelfs je telefooninstellingen kunnen aanpassen en die data die ze van jou verzamelen? Dat is hartstikke illegaal, maar het wordt doorverkocht aan duistere partijen. Die er weet ik het wat mee doen. Jouw kinderfoto’s ergens op gaan gebruiken? Jouw naam en foto’s en paspoortgegevens gaan doorlekken aan weet ik het wie? Doodeng.

 

De Autoriteit Persoonsgegevens benadrukt dat er altijd risico’s kleven aan het installeren van apps zoals Temu: “Met name wanneer jij meer persoonsgegevens weggeeft aan een app dan nodig. Is een app gratis? Dan betaal jij waarschijnlijk met je data.”

 

Ik blijf er ver vandaan: komt goed uit, want die zolder is eindelijk opgeruimd. Soms is niets kopen nog lekkerder – en veiliger – dan weer alsmaar meer en meer willen in het leven.

 

Door: Tessa Heinhuis