Waarom ik in de kerstvakantie altijd The Sound Of Music wil zien

 

Er gaat geen kerstvakantie voorbij of ik kijk ‘m; The Sound of Music is de kers op de taart tijdens de feestdagen.

 

 

Corona of niet, er moet wel heel wat gebeuren wil je mij hiervan afhouden. Zoals oliebollen bij Oud en Nieuw, zo hoort The Sound of Music bij de feestdagen.

 
Vanaf de eerste keer dat ik deze klassieker zag was ik verkocht. Want het is toch heerlijk om even weg te zwijmelen bij dit ultieme liefdesverhaal tussen een meisje uit het klooster en de knappe kapitein Von Trapp. En hoewel ik de film inmiddels ontelbare keren heb gezien zit ik nog steeds met pijn in mijn buik te kijken als de familie probeert te ontsnappen aan de Nazi’s tijdens hun laatste optreden bij de Festspiele in Salzburg.

 
Maar hoe ouder ik word hoe meer ik in de film zie. Hoe heerlijk overzichtelijk het leven van Maria bij de nonnen was. Niks je druk maken of je je nagels nog moest lakken of hoe je haar zit. Ze hoefde met die zeven kinderen geen schermtijd voor de Playstation af te spreken. Geen gedoe over huiswerk of de cijferlijst in Magister. Er zat er niet eentje stiekem in een hoekje van de tuin te blowen. En niemand had ooit gehoord van sociale media. Nee, doe mij van die braverikjes uit de familie Von Trap, zo kan ik er ook wel zeven opvoeden.

 
Ik ga er vandaag weer even goed voor zitten hoor, de komende drie uur moet je me niet storen. (Aanzwellende violen, trompetgeschal en dan…) ‘The hills are alive with the sound of music.’

 
Had je dit al eens gezien?
Hoewel July Andrews in de film de liefste gouvernante ooit is, was de echte Maria von Trapp volgens de echte Von Trapp-kinderen best wel een strenge tante. In dit filmpje zie je een mooie vergelijking tussen de twee, als de echte Maria de andere leert jodelen.
 

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit