Waarom ik Dr. Phil het verschrikkelijkst vind

 

Een lekkere guilty pleasure op tv, daar kan je mij ’s nachts wel voor wakker maken hoor. Temptation Island, Love Island, zelfs GTST kan ik af en toe waarderen. Maar ook ik heb grenzen.

 

En die grens trek ik bij Dr. Phil. Wát een verschrikkelijke vent vind ik dat. Echt, dat hij ooit een podium heeft gekregen en dat hij nog steeds zoveel kijkers trekt… Ik kan er met m’n hoofd niet bij. Kan er ook gewoon echt kwaad om worden. En ik ben ook teleurgesteld in Oprah, die heeft hem als eerste dat podium gegeven. Belachelijk.

 

Oké, voordat ik echt begin te razen zal ik even vertellen waarom ik deze man zo ellendig vind, dat is misschien wel handig. Te beginnen met zijn naam: Dr. Phil. Hoezo Dr.?! De man ís helemaal geen dokter. De man heeft dan wel zijn masters en PhD gehaald, maar zijn licentie om als psycholoog werkzaam te zijn is hij in 2006 al verloren — overigens heeft hij die licentie naar eigen zeggen vrijwillig opgegeven. Hm-hm…

 

Hij kwam in 1989 al in opspraak doordat hij een (non-fysieke) relatie kreeg met een patiënt van hem, een absolute no-no voor psychologen en psychiaters. Vervolgens kwam er nog een officiële klacht bij in 2008, omdat hij ervan werd verdacht te opereren als psycholoog zonder licentie, en dat is in de staat Californië strafbaar. Saillant detail: dit was in een zaak waar ook Britney Spears bij betrokken was.

 

Maar eh, zijn tv-programma dan? Ja, da’s dus een lastig dingetje. En ook de grootste reden waarom ik hem zo’n nare vent vind. Hij noemt dat programma Dr. Phil, maar alle gasten moeten van tevoren wel een contract ondertekenen dat ze niet in het programma zijn om een gesprek te hebben met een psycholoog, maar om advies te krijgen. En dát is dan dus wel weer legaal om te doen zonder licentie.

 

Maar ondertussen heeft hij in zijn show honderden mensen ontvangen die zijn adviezen ten harte nemen en hem zien als een psycholoog, terwijl het hem alleen maar om kijkcijfers en geld draait. Dat is natuurlijk te verwachten bij zo’n talkshow, maar ik vind het toch wel een dingetje dat zijn adviezen en visies af en toe erg kwalijk zijn.

 

Meer dan eens heeft hij namelijk mensen belachelijk gemaakt die aan een psychische stoornis lijden en in 2011 gaf hij een moeder het advies om haar zoon strenger op te voeden omdat hij barbiepoppen leuk vond. Hij ontmoedigde de moeder om barbies of andere ‘meisjesdingen’ voor hem te kopen, want dat zou verwarring zaaien en hem afleiden van de richting die hij als jongen op moet gaan. Eh, oké… De jaren 50 belden, ze wilden hun ouderwetse opvattingen terug.

 

En wat hij zei over mensen die lijden aan psychische stoornissen? Die noemde hij ‘insane people who bark at the moon and suck on rocks’. Nou, gezellige man, die “Dr.” Phil.

 

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer