Waarom hebben al die kinderen bijles?

 

Die van mij zijn inmiddels klaar met de middelbare school. Met een diploma op zak. Maar dat ging niet zonder slag of stoot. En ook niet zonder bijles.

 

 

Een kwart van de kinderen op de basisschool heeft bijles. Van de middelbare scholieren zelfs een derde. Dat is veel. Ik vraag me dan ook af waarom al die kinderen opeens massaal aan de bijles moeten.

 

Er is natuurlijk een groep ouders die met minder geen genoegen neemt. Die vindt dat hun kind op zijn minst drietalig gymnasium moet doen. Want oh, gruwel, het zou toch eens vmbo-advies krijgen. Tja, daar kan ik van alles van vinden, maar dat moeten die ouders maar lekker zelf weten.

 

Die van mij liep twee jaar achter met rekenen. We kwamen erachter toen ze al in groep zes zat en haar Cito-toetsen volledig verprutste. Met pijn in haar buik zat ze sommen te maken. Dus toen na een simpel testje bleek dat ze ‘24 leermaanden rekenachterstand’ had, vond ik dat, op zijn zachtst gezegd, opmerkelijk.

 

Was ik nou toch een tijgermoeder die het onderste uit de kan wilde of wilde ik graag dat mijn kind snapte waar ze mee bezig was? Want het is nogal onhandig als je je getallen niet op een rijtje hebt. Heel lastig met al die rekenvakken op de middelbare school. En dat zijn er nogal wat.

 

Gelukkig hoefde ik geen krantenwijk erbij te nemen om de rekenjuf te betalen. In vergelijking met wat ik om mij heen aan uurtarieven hoorde, rekende juf Gerda een vriendenprijsje. Mijn kind moest helaas, om de schade in te halen, wel iedere week komen.

 

Da’s pech… Haar én mijn vrije woensdagmiddag weg. Maar het hielp wel, want haar Cito-score en zelfvertrouwen gingen met sprongen vooruit.

 

Maar aan wie lag het nou? Had mijn kind een ander niveau dan ik in gedachten had? Ben ik een streber die van haar kind alleen maar tienen verwacht? Of is het onderwijs door alle maatregelen van de afgelopen jaren zodanig uitgehold dat de juffen en meester aan kwaliteit inleveren? Want omdat ze bijna bezwijken onder de regeltjes komen ze niet meer aan lesgeven toe.

 

Vroeger had niemand bijles en ging je gewoon naar school. Is de maatschappij veranderd? Ligt de lat te hoog? Is het onderwijs onder de maat? Is er te veel afleiding voor kinderen in de vorm van computerspelletjes of hun telefoon? Of hebben ouders steeds minder tijd of zin om hun kind te helpen? Wie het weet mag het zeggen…

 

Bron: nu.nl

 

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit