Je bent gelukkiger als je een zus hebt

 

Gezegend met een zus? Dan wil je dit vast even lezen

 

R. wil graag bij ons spelen..”Mijn dochter heeft andere plannen, zij heeft haar zinnen op huize R gezet. “Maar R. vindt het juist gezellig bij ons, want haar zussen zijn al heel groot.” Mijn dochter heeft voor alles een oplossing. En een antwoord. “Die van mij zijn irritant.” 

 

Zussen. Ik kon altijd jaloers zijn op vriendinnen met zussen. Samen nagels lakken, bladeren door blaadjes, praten over jongens en vooral, het walhalla, elkaars kleding lenen. Een keer kleedgeld was drie.

 

Gelukkig had ik het voordeel een zeer smaakvolle moeder te hebben met dezelfde kleding- en schoenmaat, maar toch, maar toch. Graaien en grasduinen door de kast van je zus, heerlijk. Of samen met vakantie. Natuurlijk staan daar af en toe stevige kiftpartijen tegenover. 

 

Een broer heeft ook zo zijn voordelen. Mijn broer en ik hadden zelden mot. Ik zat altijd braaf op de bank met zijn benen op mijn schoot North and South te kijken. Hij bracht knappe vrienden de woonkamer in (nooit iets mee gedaan trouwens, best jammer) en ik had altijd mijn persoonlijke bodyguard bij me tijdens het uitgaan. 

 

Kortom, klagen doe ik niet. Maar uit onderzoek van de Montfort University en de Ulster University blijkt dat vrouwen met zussen blijmoediger, optimistischer en aardiger zijn dan vrouwen zonder zusters. Waarom? Vrouwen praten en dagen elkaar uit hun emoties te delen. Dat leidt tot evenwichtiger gemoedstoestanden met als bijkomend effect dat je vrolijker (en dus aardiger) en optimistischer wordt.

 

Dus, als je dochters net als de mijne elkaar weer eens de tent uit vechten, moet je maar denken dat het allemaal ergens goed voor is. Ook dat valt onder het delen van emoties namelijk. 

Door: May-Britt Mobach

Afbeelding van May-Britt Mobach